2024. április 19., péntek

Válságos helyzetben a tejtermelők

Sanja Bugarski, a Szerbiai Marhatenyésztők Egyesületei Szövetségének elnöke elmondta, hogy a tejtermelők anyagilag tönkrementek, mivel a felvásárlók már hat éve ugyanazon összegért vásárolják fel a tejet – írja a 021.rs hírportál.
A Beta hírügynökségnek elmondta, hogy a tej átlagos termelési ára 56,60 dinár literenként, míg az átlagos felvásárlási ára 30 dinár körül van.
A kölcsönök miatt is eladósodtunk, mivel abban reménykedtünk, hogy valamilyen megállapodást köthetünk a felvásárlókkal a tej árának megnöveléséről, de nem találtunk megértésre – mondta Bugarski.
Hozzátette, hogy további csapást jelentett a tejtermelőkre a gabona és az olajos növények árának megnövekedése 50-ről 80 százalékra.
Kihangsúlyozta, hogy a termelők az államtól literenként hét dináros prémiumot kapnak már tíz éve és ezt az összeget a felszerelések felújítására kellene fordítaniuk.
Minden tartalékunkat kimerítettük, hogy megmentsük a termelést és most egyedüli lehetőségként csak az maradt, hogy az állam előírja a minimális összeget a felvásárlóknak, vagy pedig megvárjuk a bírósági végrehajtókat – jelentette ki Bugarski.
Kiemelte, hogy a termelőket a tejtermékek nagymennyiségű behozatala is nehéz helyzetbe hozta, ezek minőségét viszont alaposan ki kell vizsgálni.