2024. március 29., péntek

Töretlenül

Szakmai látogatás a nyugat-bácskai színjátszó társulatoknál

A bezdáni, a bácskertesi (kupuszinai) és a zombori színjátszó társulatoknál tett látogatást a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Sutus Áron, Fábián Mónika, a VMMSZ színjátszással megbízott munkatársa és Varga Tamás, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet színjátszással megbízott munkatársa. A bezdáni Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben, a zombori Magyar Polgári Kaszinóban, a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben megtartott találkozón a helyiek mellett jelen volt Péter István, a zombori Szórványközpont vezetője és Zomborban, a Magyar Polgári Kaszinó ifi színjátszóinak munkáját segítő Nagy Karina, színművész, egykori Petőfi-ösztöndíjas is.

A műkedvelő színjátszással kapcsolatos tapasztalatokat, nehézségeket és eredményeket összegző megbeszélésekről Fábián Mónika elmondta, a társulatok lelkesek, tele vannak tervekkel, elképzelésekkel, örülnek a nyitásnak, a rendezvényszervezési és fellépési lehetőségeknek. A vírushelyzet alatti szigorítás idején a bácskertesi Sturcz József Színjátszó Csoport volt a legaktívabb, természetesen betartva a járványügyi szabályokat. A bezdániak jelenleg bemutató előtt állnak, Zomborban szintén nagyon ügyesek és tevékenyek az ifjú színjátszók, s egyes falusi társulatok közös színdarab elkészítését, bemutatását tervezik.

A VMMSZ szakmunkatársa hangsúlyozta, nagyon fontosnak és hasznosnak tartják a tájolásokat. A személyes találkozások, beszélgetések erejét nem pótolhatja semmi. Hasonló látogatást terveznek a közeljövőben a doroszlói és a gombosi csoportok körében is.