2024. április 18., csütörtök

Indul a zentai nyár

Június utolsó hétvégéjén tartják meg a zentai Tiszavirág Fesztivált

A rendkívüli helyzetek Zenta községi törzskarának csütörtöki ülésén az egyik legfontosabb napirendi pont a Tiszavirág Fesztivál megtartása volt.
Czegledi Rudolf polgármester megkeresésünkre elmondta, hogy a legfrissebb adatok szerint jelenleg 14 aktív fertőzött van a község területén, ami egy igen kedvező adat, hiszen már nagyon régóta nem volt ilyen alacsony ez a szám. Rámutatott, hogy a tavalyi év végén és az idei év elején közel 360 koronavírus-fertőzött volt. A jelenlegi kedvező adatok tükrében a törzskar azt a döntést hozta, hogy meg lehet tartani a Tiszavirág Fesztivált, felhívta azonban a szervezők figyelmét, hogy aktivizálják a Covid-ellenőröket, akik figyelmeztetik az embereket, amennyiben szükséges, a maszkhordásra és a távolságtartásra.
A polgármester úgy véli, hogy csökken az oltási kedv a község területén, ezért arra kér mindenkit, aki még nem vette fel a védőoltást, hogy tegye meg, hiszen még nem értük el azt a számot, amely nagyobb biztonságot nyújtana.

Laskovity Kornél, az idegenforgalmi szervezet igazgatója emlékeztetett, hogy már 9. alkalommal tartják meg ezt a nyárindító fesztivált. Elmondta, hogy a tavalyi évhez hasonlóan az idén is az utolsó pillanatig vártak arra, hogy zöld utat kapjon a rendezvény.
– A háttérben folyamatosan dolgoztunk, feltételesen megbeszéltük a zenekarokkal a fellépéseket, csak arra vártunk, hogy milyen intézkedéseket, illetve enyhítéseket hoznak köztársasági és helyi szinten.
A szervezők az idén is gazdag programmal készültek. A megszokott kézműves- és borutca mellett minőségi zenei programok is várnak a Tisza-parti sétányra érkezőkre, amely erre a pár napra egy igazi fesztiválhelyszínné változik át június 25-től 27-ig.
Már hagyománnyá vált, hogy a fesztivált Zenta fúvószenekarának koncertje nyitja meg. Ezt követően pénteken a nagyszínpadot este 9 órától a Sin Seekas együttes veszi birtokába, míg a borutcában lévő kisszínpadon Mirko Popov akusztikus koncertjét hallgathatják az érdeklődők.
Szombaton a zenei programok már délután 5 órakor elkezdődnek a helyi Stevan Mokranjac Alapfokú Zeneiskola növendékeinek hangversenyével. A kisszínpadon délután 6 órától a Juhász zenekar, majd 8 órától a Contrabayando akusztikus koncertje következik.
A nagyszínpadon háromnegyed 8-kor az ABBA Tribute Band, majd negyed 11-től Laki & friends lép fel, az estét fél 12-kor a fesztivál kedvéért újra összeálló Uprize együttes zárja.

A zenei programokat a hagyományos fáklyás-hajós felvonulás szakítja majd meg este háromnegyed 10-kor. Aki pedig szeretne, bekapcsolódhat az este 8 órakor kezdődő táncházba az alsó rakparton.
A szervezők mindenkinek igyekeztek érdekes programokat biztosítani. A gyermekeket vidámpark várja, a horgászat kedvelőit szombat reggel 8 órától retró horgászverseny, a főzés szerelmeseit pedig a Pauk amatőr szakácsegyesület által szervezett főzőverseny fogadja a fesztivál zárónapján reggel 8 órától.
– Ez egy nyárnyitó rendezvény, és nagy hangsúlyt fektettünk a jó hangulatra. Talán ez is az egyik legerősebb vonzereje ennek a rendezvénynek. Ami a zenei kínálatot illeti, igyekeztünk úgy összeválogatni, hogy mindenki találjon kedvére valót. A Tiszavirág Fesztivál nem arról szól, hogy világhírű előadók legyenek a színpadon, hanem minőségi, jó előadók, akik szórakoztatják a közönséget. Ez egy örömfesztivál, ahova kijönnek az emberek, barátkoznak, és egy jót szórakoznak a Tisza mellett – emelte ki Laskovity Kornél.