2024. április 23., kedd

Hangverseny a Matica srpska Képtárában

Minden kulturális kezdeményezés fontos – Ács György zenésszel beszélgettünk

A hétvégén a neves, székvárosi intézmény koncerttermében (Galéria tér 1.), az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa projektegyüttes nyolc programívének egyikeként, azaz a Vándorlások gyűjtőnevű csomag elemeként öt művész ad koncertet Projekt 22 címmel. Kana Maculj hegedű-, Ács György brácsa-, Sinoszuka Inugai zongora-, Mucmi Ito fuvola és Irena Joszifoszka gordonkaművész fellépését élvezhetjük vasárnap 20 órakor, a belépés ingyenes. A hangverseny megszervezésében az európai unios előjelű, Japán fesztivál megálmodói is részt vesznek. Az esemény kapcsán elbeszélgettünk Ács György brácsaművésszel, akitől egyebek mellett megkérdeztük, hogy miként jellemezné városunk kulturális fővárossá avanzsálásának folyamatát, és hogy mit vár az újvidéki hangversenytől?

– Budapesten születtem és a tanulmányaimat is ott végeztem, jelenleg pedig a Camerata Salzburg kamarazenekar tagja vagyok. Nagy örömmel mondtam igent az újvidéki fesztivál felkérésére, és bízom benne, hogy a muzsikálásunk meg fogja szólítani a közönségünket – mondta Ács.
Elmondta, hogy nem sok mindent tud a hétvégi esemény mögött rejlő részletekről, de fontosnak tartja a kultúra ápolását.

– Sajnos az eseményről nem sok háttér-információm van, de mint minden kulturális kezdeményezést, ezt is nagyon fontosnak tartom, különös tekintettel a mostani koronavírus által okozott helyzetre. Szeretném, ha a kamarazene visszanyerné régi, szép hírnevét, hiszen talán a legbensőségesebb muzsikálásról van szó – magyarázta Ács. – Talán nem is szükséges kiemelni, hogy a mai világban mekkora szükség van az emberek megszólításának, amit mi, zenészek a hangok útján teszünk meg. Újvidék Európa Kulturális Fővárossá avanzsálása egy kitűnő lehetőség a város iránti nemzetközi figyelem felkeltésére is. Csodálatos természeti és épített adottságokkal rendelkezik a város, valamint szemet gyönyörködtető festői képet mutat, ahogy a Duna folyama szinte átöleli – adott hangot meglátásának a művész.

Hozzátette, hogy korábban még nem járt Vajdaságban, bár szeretett volna, ugyanis egyik nagy „álma” a Vaskapu és környékének megtekintése. Reméljük, hogy mostani vendégeskedése alkalmával időt tud szakítani tervének megvalósítására!