2024. április 25., csütörtök

Két kilométernyi hiányzik

A hálózat kiépítésével kezdődhet a városi szennyvíztisztító próbaüzemmódja Topolyán

Ahhoz, hogy be tudjon indulni Topolyán a várva várt városi szennyvíztisztító telep próbaüzemeltetése, és hogy a Krivaja patakba speciális eljárással átdolgozott víz kerülhessen, ki kell épülnie a szennyvízelvezető rendszernek is a városban. Elkészült a fővezeték jelentős része, hamarosan indul a hátralevő szakasz kiépítése. Szatmári Adrián polgármester elmondta, hogy a munkálatok jól haladnak, a próbaüzemmód beindítása őszre várható.

– A fővezeték elkészült a diákotthontól a Tito marsall utcán át a Lukoil benzinkútig, vagyis a körforgalomig. A szennyvíztisztító telepig maradtak hátra a munkálatok a Krivaja patak mentén. A vezeték a Krivaja patak jobb, vagyis délnyugati oldalán húzódik, a Žibel közelében pedig a hálózat a Krivaja medre alá kerül, majd a bal oldalon folytatódik tovább. Ezt a projektumot a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság pénzeli megközelítőleg 40 millió dinár értékben. Jelenleg a közbeszerzési folyamat zajlik, kiírtuk a pályázatot a munkálatokra. Ha minden jól megy, a nyári hónapokban befejeződhet ez a szakasz is – ismertette a polgármester, aki elmondta azt is, hogy Topolya egyik további, elsőbbséget élvező terve valamennyi háztartást és ipari fogyasztót rácsatlakoztatni a csatornahálózatra.

– Az idei év kiemelkedő feladata a szennyvízhálózatra vonatkozó tervdokumentáció elkészítése. Igen jelentős összegbe kerül egy ilyen dokumentum, becsléseink szerint 18 millió dinár költséggel számolhatunk. Ezért erre vonatkozóan szerepeltünk a Tartományi Településrendezési és Környezetvédelmi Titkárság egyik pályázatán, és 7,7 millió dinár támogatást nyertünk. Bonyolult és hosszabb munkafolyamatról van szó, várhatóan 10-12 hónapig tart majd a tervdokumentáció elkészítése. Egyebek mellett figyelembe veszik a terv készítői azt is, hogy mely utcában építették már ki a szennyvízhálózatot – nyilatkozta Szatmári.

A napokban Igor Mirović tartományi kormányfő az Instagram-profilján videót és légi fotót tett közzé a befejezéséhez közeledő topolyai szennyvíztisztító telepről

A napokban Igor Mirović tartományi kormányfő az Instagram-profilján videót és légi fotót tett közzé a befejezéséhez közeledő topolyai szennyvíztisztító telepről

– A hálózat egybegyűjti az ipari és a kommunális szennyvizet. Hangsúlyozni kell, hogy a szennyvíztisztító elsősorban a lakossági szennyvíz tisztítására hivatott, ezért a gazdasági szereplők elsődleges tisztítót kell, hogy kiépítsenek, hogy az ipari szennyvizüket ezáltal kommunális minőségűre hozzák. Ezután a tisztítóból valamennyi előírásnak megfelelő állagban kerülne a Krivaja medrébe. Hogy ez valóban így történjen, szakemberek bevonásával folyamatosan mérés zajlik a helyszínen felépített laboratóriumban. Topolyán a szennyvízhálózat kizárólag a lakossági szennyvizet gyűjti egy helyre, a felszíni vizekhez más rendszert használunk. Az önkormányzat célja, hogy ha elkészül a fővezeték, akkor minél több háztartás csatlakozzon rá – hangsúlyozta az önkormányzat vezetője, aki elmondta azt is, hogy ebben a pillanatban Topolya település megközelítőleg 25 százalékán van kiépítve a csatornahálózat.

– Úgy döntöttünk a Komgrad Kommunális Közvállalattal együttműködve, hogy a jövőben szeretnénk a hálózatra való csatlakozás árát csökkenteni – emelte ki a polgármester.
Szatmári rámutatott, hogy jól haladnak a legnagyobb ipari szennyezőkkel történő tárgyalások.
– Örömmel vettük tudomásul, hogy a Perutnina Ptuj vállalat már építi a saját, elsődleges, illetve másodlagos szennyvíztisztító rendszerét. A Žibel egy elsődleges tisztítóval rendelkezik. Ők kémiai úton kezelik a szennyvizet. Ez viszont nem elegendő, hogy a Krivajba történő beleengedésekor a víz ne okozzon további szennyezést. A városi szennyvíztisztító kapacitása húszezer háztartás hulladékvizének az áttisztítására lesz alkalmas. Mivel egyelőre a hálózatra kötött háztartások nem tudják a teljes kapacitást kihasználni, ezért átmenetileg a városi hálózat bizonyos mértékű kiépítettségéig a Žibel szennyvizét is lenne lehetőségünk tisztítani bizonyos ellenszolgáltatás fejében. Ehhez a fehérjefeldolgozó üzemnek is teljesítenie kell bizonyos feltételeket, vagyis a szennyvizét elő kell, hogy készítse, mielőtt az a tisztítóba kerülne – mondta a polgármester, aki utalt rá, hogy a légszennyezettség ügyében is folytatnak tárgyalásokat a Žibel illetékesével.

A szennyvíztisztító telep bejárata

A szennyvíztisztító telep bejárata

– Az egyik alapvető célunk, hogy Topolyát mint idegenforgalmi célpontot fejlesszük, hiszen a tópart, a városi stadion, az akadémia, az épülő fedett medence nyújtotta lehetőségek mellett számos olyan más, az idegenforgalom számára is vonzó célpontot tudunk kínálni, ami nemcsak a város, hanem az egész község számára is stabil bevételi forrás lehetne. Ezért is törekszünk arra, hogy a légszennyezettség kérdése minél hamarabb megoldódjon – tette hozzá Szatmári Adrián, és elmondta, hogy akikkel még komolyabban tárgyalásokat kell folytatniuk, az a Topola vágóhíd, hiszen ők még továbbra is a régi ülepítők segítségével oldják meg a víztisztítás folyamatát. Az önkormányzat igyekszik rávezetni a vállalatot, hogy az elvárásokkal összhangban minél hamarabb a korszerűbb módon oldják meg ezt.

Nyitókép: A szennyvíztisztító telep bejárata