2024. április 20., szombat

„Hobbi, tanulás, iskolára való felkészülés”

Adán felújították a Csipet-csapat óvodának és az Aranykapu Művelődési Egyesületnek helyet adó épületet

Adán az elmúlt évben Magyarország, a Magyar Nemzeti Tanács és az önkormányzat 2,8 millió dináros támogatásából megújult az a Halász József utcai épület, amelyben a helyi Čika Jova Zmaj Iskoláskor Előtti Intézmény Csipet-csapat óvodája és az Aranykapu Művelődési Egyesület székháza található. Jóllehet a fő- és melléképület renoválása már tavaly befejeződött, de a járványhelyzet miatt csak pénteken adták át ünnepélyesen alkalmi művelődési műsor keretében. Az ünnepségen Boja Patyi Sarolta, a Čika Jova Zmaj Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatója köszöntötte az egybegyűlt vendégeket, köztük mgr. Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, Jerasz Anikót, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnökét, Bilicki Zoltán adai polgármestert és Tóbiás Józsefet, az adai képviselő-testület elnökét.

– Ünnep számunkra a mai nap, hiszen egy olyan épület felújításának voltunk részesei, ahol egy óvodás-csoportszoba található, valamint az adai Aranykapu Művelődési Egyesület. A munkálatok több fázisban valósultak meg. Először az óvoda udvara bővült korszerű játékszerekkel. Megtörtént a nyílászárók cseréje, az épület hőszigetelése és a homlokzat festése, amit Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatott, és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével valósult meg. Az épület vízszigetelésének és a belső festésének költségeit az intézmény alapítója, Ada község önkormányzata biztosította. Utolsó fázisként az Aranykapu és az MNT támogatásával az udvarban található melléképület is megújult – mondta Boja Patyi Sarolta igazgató.

Az óvodai ünnepség

Az óvodai ünnepség

A Magyar Nemzeti Tanács nevében mgr. Hajnal Jenő köszöntötte az egybegyűlteket. Kiemelte, hogy legnagyobb kincseink a gyermekek, akikért felelősséggel tartozik a közösség, hogy élettel teljenek meg a felújított falak.
– Óvodát felújítani, korszerűvé és széppé tenni, az mindig a jelenről szól, azokról a gyerekekről, akik itt vannak. Ők tudják a jövőt szebbé tenni. Megtisztelő számunkra, hogy Magyarország kormánya segít bennünket ebben a munkában. Ada községben komoly óvodai fejlesztések történtek, szinte minden magyar csoportba került Magyar sarok. Játszóterek épültek Moholon és Völgyparton, illetve Adán több is. Nagyon szimpatikus számomra, hogy az óvoda és a gyermekekkel foglalkozó Aranykapu ME egy épületben található. Milyen szép a kettő párosítása. Milyen jó, hogy a kettő így együtt megcsinosodhatott és megszépülhetett. A gyerekek és a szülők is érezhetik, hogy egyszerre óvodába jár a gyermek, de népdalt is tanul, és jól érzi magát. Hobbi, tanulás, iskolára való felkészülés, mind együtt van – mondta az MNT elnöke.