2024. március 28., csütörtök

Biztos anyagi háttérrel

A Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ Újvidék Európa Kulturális fővárosának programhelyszínei között

A székvárosi magyarok örülnek, hogy a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ is bekerült az Európa Kulturális Fővárosa projekt hálózatába és programjába. Jó hír, hogy május 26-ai ülésén a városi képviselő-testület egyhangúlag megszavazta a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ Elnökségének és a VMSZ Újvidéki Városi Szervezetének a kezdeményezését, hogy az intézmény városi költségvetésű legyen. Nagyon sok téren biztonságot fog adni a Petőfi művelődési központ életében ez az indítvány, amely pillanatnyilag a pénzügyminiszternél van, és a jóváhagyására várunk – mondta Ladisity Melinda, a székvárosi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ elnöke.

TÖRTÉNELMI PILLANAT, NAGY SEGÍTSÉG

Mit jelent az intézmény működése szempontjából, hogy hamarosan a költségvetésből fogják finanszírozni?

– Ez a finanszírozás hatalmas segítség, történelmi pillanat a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ életében. Bekerül a városi költségvetésbe, ezáltal a működése biztosítva lesz. Tehát minden programunkat meg tudjuk majd valósítani, és ezen kívül megoldódik, ami eddig nem volt megoldva: a fűtés-, villany-, kommunális költségek fedezése. Ezekhez nagyon nehezen tudtunk pénzügyi forrást biztosítani, tudván, hogy a pályázatok mindig projektumokhoz vannak kötve. Továbbá, ami számunkra igen fontos, hogy a művelődési központon belül majd állandó munkahelyeket tudunk nyitni, ahol olyan emberek tudnak majd dolgozni, akik teljes munkaidőben a művelődési célt fogják szolgálni. A programok megtartása nem lesz pályázatfüggő, hanem éves programot kell leadni a városi szervek felé, és a város a költségvetésen keresztül biztosítani fogja ezek anyagi hátteret. Ez is egy biztonság számunkra. Fontos az is, hogy nem új művelődési központ fog megalakulni, hanem a jelenlegi Petőfi művelődési központ alakul városi intézménnyé. Az épület felújítása is nagyon fontos mozzanat ebben a folyamatban.

Az elsősök fogadása (Ótos András felvétele)

Az elsősök fogadása (Ótos András felvétele)

A NAGY ÉPÜLET TELJES FELÚJÍTÁSA

Ön kilenc éve az intézmény elnöke. Jelenleg mit tart elsődleges feladatának?
– Amint tudjuk, tavaly elkészült a kis épület, ez plusz helyiségeket ad számunkra, de tervben van a nagy épületnek a tatarozása is, teljes egészében a felújítása. Reméljük, ez év második felében sor kerül rá, a városi költségvetésbe ez is bele van építve. Jövőre, mire a város a kulturális évet fogja ünnepelni, az épület nagy részét sikerül felújítani, és mi is tudunk teljes egészében működni. Nagyon fontos, hogy a város felismerte a magyar kisebbségnek a létjogosultságát és működését Újvidéken. A polgármester kérésére mi is bele kerültünk az Európa kulturális főváros-programba, ami azt jelenti, hogy a székváros vezetősége nyolc kulturális központot tervez a város területén, mi ennek egyike leszünk. A 2022. évben, amikor Újvidék Európa kulturális fővárosa lesz, reméljük, teljes gőzzel tudunk működni, és hogy nemcsak a város lakói, hanem a városba látogatók is meg fognak ismerkedni a művelődési központunk működésével, és részt tudnak venni a programokban, amelyeknek összeállításán dolgozunk. Ezek a programok akkor aktiválódnak, amikor beindul az Újvidék Európa kulturális főváros programja. A nagyobb események ebben a nyolc központban fognak zajlani.

Szombati játszóház (Ótos András felvétele)

Szombati játszóház (Ótos András felvétele)

ÚJ KAPCSOLATOK ÉPÍTÉSE

Milyen programokat terveznek?

– Nagyon kizökkentett bennünket ez a Covid-év, hónapokig nem tudtunk tevékenykedni, illetve szinte minimumra csökkentettük a tevékenységünket. A már megszokott rendezvényeket inkább online térbe helyeztük. A mi specifikumunk, hogy a tagságunk nagy számban idős korosztályhoz tartozik, ezért most is nagyon óvatosak vagyunk a műsorok szervezésében, igyekszünk, hogy senkinek baja ne essen, ne betegedjen le. A gyermektáncosok gyakrabban találkoztak, és a kisfestők is bejártak a művelődési házba, a többi szakcsoport otthoni tevékenységet folytatott, és mi tartottuk velük a kapcsolatot. Két „óvatos” könyvbemutatónk volt, kezdtek találkozni a kézimunkázók, nagyobb rendezvény az évad végéig nem lesz.

A következő nagy aktivitásunk a nyári tábor, kiemelt jelentőségű programunk. Száz-százötven gyermek számára lesz egyhetes táborozás napi bejárással. Több mint húsz pedagógus, óvónő, szakember foglalkozik az óvódásokkal és az általános iskolás gyermekekkel egy-egy témában. A tavalyi tábor sajnos elmaradt, az ideinek a tervezése folyamatban van. A jelenlegi középiskolások közül egyesek, akik korábban szívesen vettek részt a táborban, volontőrként segítenek a csoportvezetőknek a munkában.

Amennyiben a járványügyi intézkedések lehetővé teszik, akkor szeptemberben fog beindulni teljes lendülettel a munka. Ha megkapjuk a városi támogatást, akkor bővítjük a programpalettánkat, újabb szakcsoportok megalakítását tervezzük. Több vendégszereplést beiktattunk, továbbá vendégelőadásokat, vendégelőadókat várunk, új művészi kapcsolatokat építünk majd ki a hazaiakkal és az anyaországiakkal, hogy megismerkedjünk a munkájukkal.

Egy korábbi nyári tábor résztvevői (Ótos András felvétele)

Egy korábbi nyári tábor résztvevői (Ótos András felvétele)

Mennyire elégedett az eddigi szakcsoportok működésével?

– Büszke vagyok a Mimóza kézimunka szakcsoport és a Peart festőcsoport munkájára, sok rendezvényen vettek részt, számos szép díjjal tértek haza. Célunk az irodalmi csoport újraélesztése. Az amatőr színjátszást a jövőben szeretnénk intenzívebben fejleszteni, lehetőséget adni mind a fiatalok, mind az idősek kibontakozására. Nagyon szeretnénk egy kis kórust, egy gyermekkórust alapítani. Mivel úgy vettük észre, hogy minden korosztály szereti a műhelymunkákat, ezeket szeretnénk gyakoribbá tenni. Látom, hogy az idősek igen szívesen átadnák a kézimunkázás fortélyait az érdeklődő fiataloknak.

Törekszünk majd összehozni az idős csoportunkat a fiatalokkal, a gyermekekkel. A Senior Örömtánc szépen beindult, szeretik az idősebbek, mert nagyon jó mozgást, sokaknak jó kikapcsolódást biztosított, és továbbra is igénylik. A nagy hagyományra visszatekintő keddi Darányi-telepi társalgó című rendezvényt tovább szeretnénk vinni. A nemzeti és vallási ünnepekről a továbbiakban is megemlékezünk, szeretnénk megszervezni a népszerű Petőfi-napokat, a szakcsoportok egyhetes bemutatkozását, amely Erzsébet- illetve Katalin-bállal zárul.

A Mimóza kézimunka szakcsoport egyik összejövetelén (Ótos András felvétele)

A Mimóza kézimunka szakcsoport egyik összejövetelén (Ótos András felvétele)

Szeretnénk a vajdasági és anyaországi csoportok színdarabjait, műsorait vendégül látni, hogy minél színesebb legyen a Petőfi központ kínálata mind felnőttek, mind gyermekek részére. Fontosnak tartjuk a kapcsolattartást az óvodákkal, iskolákkal, illetve a pedagógusokkal, akik szívesen hozzák el a gyermekeket, akik a mi felkérésünkre felléptek a műsorainkban, és így gazdagították a rendezvényeinket.

A Petőfi-szavalóverseny, amelyre több mint száz gyermek szokott benevezni, elmaradt sajnos tavaly is és az idén is a járványhelyzet miatt. Lehet, hogy már őszre pótolni tudjuk.

Bejáródott a munka, az együttműködés. A csoportvezető az, aki megszervezi a csoport munkáját, azon belül a műhelymunkákat. A nagy rendezvényeinket titkárunkkal, Kasza Csongorral szervezem, és törekszem a kezemben tartani a szálakat.

Visszatérve a nyári nagy táborukra, milyen témákra számíthatnak az érdeklődők?

– Folynak az egyeztetések arról, hogy a csoportvezetőknek, résztvevő pedagógusoknak mely időpontok felelnek meg. Július második felében tartjuk meg a tábort, még hivatalosan nem jelentettük be. Az előző évekhez hasonlóan magyar jellegű, magyar hagyományokhoz kötődő témája lesz. Célunk elsősorban a magyar öntudat fejlesztése, az anyanyelvápolás – mondta Ladisity Melinda.