2024. április 24., szerda

Akik számára teher volt a tehetség

A „27-esek klubja” egy tragikus lista azon rock- és blues zenészekről, akik 27 évesen veszítették életüket. Jelenleg 45 név szerepel a „klubtagsági listán”, többeket az önpusztító életmód vitt a halálba, mint Janis Joplint, Amy Winehouse-t, Jim Morrisont, de nemcsak a drog és az alkohol pusztított a 27-esek körében, hanem az öngyilkosság, gyilkosság, sőt, egyesek halála rejtély maradt. Tény viszont, hogy közülük többen saját hányásukba fulladtak bele, ez gyakori halálnem a rockzenészek között, így Morrison, Bon Scott (AC/DC) a földkerekség egyik legvirtuózabb gitárosának számító Jimi Hendrix is, aki a mendemonda szerint halála előtt csatlakozni kívánt az ugyancsak öngyilkos Keith Emerson, a már halottGreg Lake és a ma is élő Carl Palmer alkotta, progresszív rockot játszó ELP szupercsoporthoz, így annak elnevezése Hendrix csatlakozásával HELP (SEGÍTSÉG) lett volna. Nem tudni, hogy valóban segélykiáltást tervezett-e a muzsikus, de a folytatásban annak nézünk utána, hogy miért is elviselhetetlen olykor a művészlét.

Természetesen ennél nagyobbat is meríthetnénk, szólni kellene a műalkotásoknak a közönségre gyakorolt hatásáról, az alkotókra való visszahatásukról, a közönség és az alkotó által megsemmisített művekről, de helyhiány miatt le kell táboroznunk a művészet, és az általa érzékennyé tett psziché öngyilkosságra késztető hatásánál. A téma szakértője, Gerevich József írja: „egyes művészi alkotások – más biopszichoszociális tényezőkkel együtt – hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a műélvező súlyos, életveszélyes vagy másokat veszélyeztető szomatopszichés állapotba kerüljön.” Egyik ilyen esetet Goethe Az ifjú Werther keservei című műve váltotta ki a széles közönség körében, a szentimentális regény hőse mintát adott a fiatal férfiak sorának, akik olyan fegyverrel lőtték fejbe magukat, mint Werther a regényben, ráadásul erre az alkalomra ugyanolyan öltözéket öltöttek, mint a regényhős. Hasonló tömegeffektust váltott ki Seress Rezső Szomorú vasárnap című szerzeménye, a „gyilkos sláger”. A dal bizonyítottan számos öngyilkosság kiváltója volt Magyarországon és az USA-ban egyaránt, a BBC Angliában tiltólistára is tette, csak a szöveg nélküli, hangszeres változatát játszotta. Seress maga is öngyilkos lett, előbb kiugrott lakása erkélyéről, majd a kórházban megfojtotta magát egy dróttal.

Heinrich von Kleist német drámaírót erősen foglalkoztatta az öngyilkosság, de partnert keresett hozzá. A rákbetegségben szenvedő Henriette Vogel rá is állt. A korhoz illő romantikus módon leültek egymással szemben, és szerelmes leveleket fogalmaztak egymásnak. Vogel levelében „Wertheremenk” nevezte a drámaírót, aki végül a nő engedélyével szíven lőtte őt, majd golyót repített saját fejébe.

Jack London amerikai író, mielőtt túladagolta volna magának a morfiumot, életrajzi regényében (Martin Eden) megírta hőse öngyilkosságát.

Lev Tolsztoj az Anna Karenina megírásával receptet adott feleségének, Szofja Tolsztaja két év leforgása alatt kétszer akarta vonat elé vetni magát. Ha már vasút, nem hagyhatjuk ki József Attila öngyilkosságát, és hozzá kell tennünk, hogy élettársa, Szántó Judit is majdnem belehalt a költő egyik versébe, öngyilkosságra készült, amikor megtudta, hogy nem ő volt a múzsája az Óda című költeménynek.

Ernest Hemingway 61 évesen vetett véget életének, nem valószínű, hogy írásművészete következményeként, hiszen apja és testvérei is öngyilkosságot követtek el.

Majakovszkij 36 évesen elkövetett öngyilkosságának okai közt kétséget kizáróan közrejátszott az alkotómunkáját övező értetlenség és érdektelenség.

Sikeres írók is kokettáltak az öngyilkossággal, így például Raymond Chandler, meg Kurt Vonnegut, nekik nem sikerült, de a 32 éves Csáth Gézának, meg az 50 esztendős Cholnoky Lászlónak igen, az előbbi túladagolta magának a kábítószert, az utóbbi a Dunába vetette magát.

A magyar színészek körében is aratott az öngyilkosság, érdekes módon olyanok emeltek kezet magukra, akik előtt nyitott volt a karrier, vagy zömmel vidám szerepeket játszottak. A színészkirály Latinovits Zoltánt vonat gázolta halálra, vélhetően öngyilkos lett, mindössze 45 éves volt. Az indul a bakterházban Bendegúzt alakító Olvasztó Imre 47 éves korában akkor akasztotta fel magát az erdőszélen, amikor megtudta, hogy a felesége el akarja hagyni. Soós Imre együtt szerepelt Törőcsik Marival a Körhinta című legendás alkotásban, és ő elevenítette meg Ludas Matyit is. Pályafutása feleségével közös öngyilkosságba torkollt, magukra nyitották a gázcsapot. Erre a házastársi szeretetről szóló történetre rímel az első zombori fotográfusnő esete. Alföldy Flóra gyógyíthatatlan kórban halt meg, férje másnap öngyilkosságot követett el. Késmárky Béla ugyan nem volt művész, de halála szinte művészeti gesztusnak számít. A magyar színjátszás egyik legnépszerűbb komikájának számított Schütz Ila. Fürdőkádjában találták meg, gyógyszer túladagolás és áramütés végzett vele. Két nappal korábban még színpadon játszott. Domján Edit színművésznő fiatalon bejelentette, hogy negyvenévesen öngyilkos lesz, mert akkor már se a színpadnak, se a férfiaknak nem kell majd, és pontosan negyvenedik születésnapján ezt meg is tette. Kedvese, Szécsi Pál, a közkedvelt énekes harmincévesen vetett véget életének.

Cserháti Zsuzsát holtan találták otthonában, lehet, hogy súlyos betegség végzett vele, de valószínűbb, hogy öngyilkos lett. Mary Zsuzsi táncdalfesztivál-nyertes is otthonában végzett magával, mégpedig szenteste. Gyógyszert vett be alkoholra. Vélhetően képtelen volt feldolgozni, hogy pajzsmirigy betegsége miatt negyven kilót hízott. Gondoljuk vagy nem, a küllem is a művészlét tényezője.

Az öngyilkos képzőművészekkel nem foglalkoztunk ebben az írásban, de nem hagyhatjuk említetlenül Bada Dadát (Bada Tibor), az újvidéki anarchista művészt, aki 42 évesen vonult ki önszántából a művészet világából, és az életből egyaránt.

_________________________________________________________________________
IRODALOM:
Gerevich József: Hatások és ellenhatások a művészetben. A művészet éjszakai oldala. Irodalmi Jelen, 2020. december, 182–201. p.
Lóránt András: Amikor a tehetség túl nagy teher – Öngyilkos írók, festők. f2.hu, 2018. május 30.
Lóránt András: Amikor a tehetség túl nagy teher – Öngyilkos színészek, énekesek, f2.hu, 2018. június 11
HÍRES LAJOS: Magyar művészek, akik az öngyilkosságot választották 1. rész, life.hu, 2016. 11. 07.
HÍRES LAJOS: Magyar művészek, akik öngyilkosok lettek 2. rész, 2016. 11. 13.