2024. április 20., szombat

Lakbér a saját ingatlanban (?)

Egy kétezer eurós kölcsön felvétele egy családi ház elvesztésébe kerülhet

A szabadkai Ódri László 2016-ban kétezer eurós kölcsönt vett fel egy helybeli zálogháznál. Amikor már az összeg kétharmadát visszafizette, megfenyegették, hogy vagy azonnal visszaad ötezer eurót, vagy elveszik a zálogba adott ingatlanját. Ódriék családi házába három héttel ezelőtt egy számukra ismeretlen nő látogatott el, aki azt mondta nekik, hogy vagy azonnal átadják a ház kulcsait, vagy havi 150 eurós lakbért fizetnek neki. Ódriék ügyében egyelőre nem született végleges döntés, de félő, hogy a csűrés-csavarás végén fedél nélkül maradnak.

Ódri László (Fotó: Benedek Miklós)

Ódri László (Fotó: Benedek Miklós)

Bizalomra nevelnek bennünket. Születésünktől kezdve azt tanuljuk, hogy bizalommal forduljunk az embertársaink felé, hogy igyekezzünk mindenkivel úgy bánni, ahogy szeretnénk, hogy velünk bánjanak. Ezzel együtt hajlamosak vagyunk elhinni, hogy mások is ugyanazt a nevelést kapták, ugyanazokkal a tulajdonságokkal, erényekkel bírnak, mint mi, és hiszünk adott szavuknak, bízunk a jóakaratukban és az őszinteségükben.

Ódri László több, mint harminc évig dolgozott az építőiparban. Évtizedeken keresztül építgette, szépítgette a családi házát, és most egyetlen jóhiszemű és mint utólag kiderült, rossz döntés következtében elveszítheti az ingatlant.

– 2014-ben vettem fel banki hitelt, amit 2016. december 27-éig kellett volna visszafizetnem. Viszont a bank irányába 2016 decemberére körülbelül 170 ezer dináros tartozásom maradt. Természetesen ki szerettem volna fizetni a tartozásomat, de nem tudtam hova nyúlni, nem tudtam pénzhez jutni. Időközben mindenfelé, fák törzsére, villanykarókra erősítve láttam a hirdetéseket, amelyek egy zálogházat reklámoztak. Ezekkel a hirdetésekkel még ma is lehet találkozni. Mivel nyilvánosan hirdették magukat, nem gondoltam, hogy becsapásról van szó. Amikor elmentem a zálogház irodájába, elmondtam, hogy miért van szükségem a pénzre. Az ott lévő alkalmazott azt mondta, hogy természetesen lehet szó kölcsönről, de megkérdezte, hogy van-e valamim, amit zálogba tudok adni. Mondtam, hogy van egy 2002-es Opel Zafirám, ami nagyon jó állapotban van. Azt mondták, hogy gondolkoznak rajta, és megkértek, hogy másnap menjek vissza hozzájuk. Másnap kifejtették, hogy régi autójuk már sok van, és már nem tudnak mit kezdeni velük, más valamit kellene felajánlani, például aranyat vagy ingatlant. Mondtam, hogy van a nevemen egy ingatlan, egy telek, amin két különálló lakórész található, de úgy voltam vele, hogy kétezer euróért nem teszem zálogba, mert annál sokkal többet ér. Az ott dolgozó azt mondta, hogy ne aggódjak, nem lehet gond, csak vigyem el az ingatlanok dokumentumait. Miután megtekintette azokat, és konzultált az ügyvédjével, valamint a cég igazgatójával is, beleegyeztek a hitelbe. Ahhoz, hogy ingatlant tudjunk zálogba adni, legalább ötezer eurós hitelt kell felvenni, de megnyugtattak, hogy majd készítenek egy olyan dokumentumot, amelyikre azt írják, ötezer eurót adtak, és annyit kell visszafizetnem, viszont mindezt csak azért, hogy zálogba adhassam az ingatlant. Én kétszázezer dinárt kértem tőlük, és úgy egyeztünk meg, hogy ténylegesen körülbelül ennyit is kapok, és havonta 20 ezer dinárt fizetek vissza – fogalmazott Ódri László.

A családi ház több generáció munkájával épült fel

A családi ház több generáció munkájával épült fel

A szerződések aláírásával, a hitelesítéssel egészen 2016 decemberének végéig vártak. Beszélgetőpartnerünk szavai szerint ekkor már sarokba szorítva érezte magát, mivel vészesen közeledett a banki kölcsön visszafizetésének határideje. Azután megtörtént a szerződések aláírása, azok hitelesítése, és Ódri László kézbe vehette a kétezer eurót. Pontosabban annál kevesebbet, ugyanis különböző költségek címén azonnal levontak belőle bizonyos összeget, illetve az első havi részletet, vagyis húszezer dinárt is rögtön vissza kellett adnia.

– A következő hónapban, 2017 elején be is fizettem a húszezer dinárt, majd egy hónappal később még egy részletet. Négy hónapon keresztül fizettem vissza a húszezer dinárt. Az ezt követő hónapban húszezer helyett negyvenezer dinárt fizettem be, bízva abban, hogy így hamarabb letudhatom a kölcsönt. Ezt követően újra be szerettem volna fizetni negyvenezer dinárt, de az ott dolgozó férfi nem fogadta el a teljes összeget, hanem visszaadott nyolcezer dinárt. Amikor megláttam, hogy a férfi hogyan töltötte ki az elismervényeket, megijedtem, úgy éreztem, valami nem stimmel. Ráadásul ekkor már többen is figyelmeztettek, hogy vigyázzak velük. Ekkorra körülbelül nyolcvanezer dinárnyi tartozásom maradt. A következő hónapban be akartam fizetni egy újabb részletet, de a férfi akkor már megfenyegetett, azt mondta, hogy ne okoskodjak, és támadóan megkérdezte, hogy miért nem olvastam el rendesen a szerződést, és kijelentette, hogy vagy fizetek nekik ötezer eurót, vagy elveszik a házamat. Mikor kérdőre vontam, hogy mi van azokkal az összegekkel, amiket eddig befizettem, azt válaszolta, hogy én azzal ne törődjek, csak azon gondolkozzam, hogy összegyűjtsem az ötezer eurót – mondta Ódri László.

Gyors készpénzhez jutó hirdetésekkel mindennap találkozhatun

Gyors készpénzhez jutó hirdetésekkel mindennap találkozhatun

Beszélgetőpartnerünk ekkor már ténylegesen megijedt, és elment egy ügyvédhez, aki miután átnézte a dokumentumokat, azt mondta, hogy elintézi az ügyet, mert tudja, hogy mit művelnek az adott zálogházban. Az ügyvéd azonban nem járt sikerrel, és Ódri László egy bírósági végzést kapott, amelyben értesítették, hogy az ingatlanja tulajdonjogának ötven százalékát egy nő kapta meg.

– Valamikor 2018-ban bejött egy nő a házunkba. Én nem voltam itthon, és a nő elkezdte mondogatni a feleségemnek, hogy pakoljunk, meg vigyük a kutyákat, meg hasonlókat. A feleségemet az unokatestvérem rendkívül rossz idegállapotban elhozta a munkahelyemre. Még aznap felhívtam a közvégrehajtót, aki azt mondta, hogy amíg nem kapunk jogerős végzést Belgrádból, addig nem tudnak jogot formálni az ingatlanunkra. Három hete azonban megint felkerestek, és azt mondták, hogy fizessek havonta 150 eurót lakbér címén, vagy adjam át a kulcsokat. A végzés azóta sem érkezett meg, és ezt is csak ijesztgetésként tudom értelmezni. Azóta pedig csend van – fogalmazott beszélgetőpartnerünk.

Az ingatlan értékét négymillió dinárra becsülték. A hivatalos dokumentumban ötven százalékban egy nő tulajdonát képezi. Ódriék igyekeztek kideríteni, hogy kiről van szó, de a nőt a hivatalos lakcímén nem találták meg.

Tekinthető-e egy ilyen elismervény hivatalosnak?

Tekinthető-e egy ilyen elismervény hivatalosnak?

A családfő nem szerette volna annyiban hagyni a dolgot, de hiába kereste fel az ombudsmant és más hivatalos szerveket, senki sem tudott érdemben segíteni rajtuk. Több ügyvédi irodát is felkeresett, de a legtöbb helyen befejezettnek tekintették az ügyét, és egyikük sem akart foglalkozni az esettel, ami elmondásuk szerint nem egyedülálló.

Ódri László egészségügyi okokból november óta munkaképtelen, és valószínűleg idő előtt nyugdíjazzák. Elmondása szerint felesége idegállapotát nagyon megviselték a történtek. Mint mondta, amennyiben jogerősen is elveszik a családi ház emeleti lakórészét, az alsóra sem tart tovább igényt. A helyzetük kilátástalannak tűnik.

Az eset nem egyedülálló. Még ma is több helyen találkozhatunk zálogházak könnyű és gyors készpénzhiteleket népszerűsítő hirdetéseivel. Ne dőljünk be nekik! Esetükben felejtsük el a belénk nevelt bizalmat.