2024. április 25., csütörtök

Pakisztáni választás: mobiltelefon vagy oltás!

A pakisztáni hatóságok megfenyegették a polgárokat, hogy megtiltják számukra a mobiltelefonok használatát, amennyiben nem oltják be magukat a koronavírus ellen – írja a 021.rs hírportál.

Korábban már többször is tanácskoztak az egészségügyi szervek Pandzsáb tartományában, Pakisztán legsűrűbben lakott területén. A Yasmin Rashid egészségügyi miniszter által vezetett találkozókon leszögezték, hogy az oltakozást fel kell gyorsítani. Az állami vezetés elsődleges terve szerint a tartomány 67 milliós lakosságának az év végéig fel kellene vennie a védőoltást. A terv azonban kudarcba fulladt, és a hatalom csupán 52 ezer embert tud beoltani napi szinten.

A kedvezőtlen arány betudható annak is, hogy a pakisztániak többsége rosszul értesült az immunizáció fontosságáról, de a védőoltások esetleges negatív mellékhatásaitól való félelem is jelentős szerepet játszik a lakosok elutasító magatartásában. A hatalom ezért szélsőséges fenyegetéshez folyamodik: állítják, hogy minden olyan állampolgárnak lekapcsolják a mobiltelefonos szolgáltatást, aki nem oltatja be magát.

A pakisztániak többsége elsősorban a mobiltelefonon keresztül rendelkezik internettel, mivel nincs laptopjuk vagy számítógépjük. Így a rendelet bevezetésével sokan információs elzártságba kerülnének – figyelmeztetnek az ellenvéleményezők.

A pakisztáni mobilszolgáltató vállalatok már várják az ország szabályozási ügynökségének határozatát a SIM kártyák kapcsolatának megszakítására.

Bejelentették azonban, hogy egyelőre addig nem tesznek semmit, amíg nemzeti alapon nem hoznak rendeletet a mobilszolgáltatások kikapcsolására azok számára, akik nem akarják felvenni a vakcinát.