2024. április 24., szerda

Megkapta a BioNTech rák elleni, kísérleti vakcináját az első beteg

Elsőként egy melanómás beteg kaphatta meg a BioNTech rák elleni, kísérleti vakcináját, a BNT111-et a vizsgálat során egy immunonkológiai szerrel, Libtayoval kombinálták.

A tájékoztatás alapján a BNT111-01 vizsgálatot a BioNTech a Regeneronnal együttműködve végzi, azt több uniós ország – Spanyolország, Németország, Olaszország és Lengyelország – is jóváhagyta.

A tesztelés során 120 beteget vonnak be, tesztelik majd, hogyan működik két szer együtt, valamint, hogy mennyire hatékonyak és biztonságosak. Külön-külön, és együtt is értékelik majd az alkalmazott hatóanyagokat.

– Célunk, hogy kihasználjuk az immunrendszer erejét a rák és a fertőző betegségek ellen. Sikerült demonstrálnunk az mRNS vakcinákban rejlő lehetőségeket a Covid-19 kezelésében. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a rák globális egészségügyi fenyegetés, még a jelenlegi világjárványnál is rosszabb – mondta Özlem Türeci, a BioNTech társalapítója.

Az mRNS-alapú oltások az elképzelések szerint rugalmasságuknak köszönhetően daganatos megbetegedések ellen is bevethetőek lehetnek, sőt akár személyre szabott rákvakcinák formájában is.

Idén két további programot tervez indítani kísérleti mRNS-vakcináival a BioNTech, amely törekszik arra, hogy onkológiai termékcsaládját minél gyorsabban kifejlessze, a következő öt évben további vakcinák juthassanak el a klinikai fejlesztés késői szakaszába, és minél előbb a piacra dobhassák ezeket az oltóanyagokat.