2024. április 20., szombat

Milyen feltételekkel utazhatunk Görögországba?

Egyre több turista dönt úgy, hogy mégis Görögországban nyaral. A görög vezetés ugyanis könnyített a beutazás feltételein: a zöld listán lévő országokból érkezők negatív antigén teszttel is átléphetik a határt, míg a 12 évnél fiatalabb gyermekek esetében erre sincs szükség. Ezek a rendelkezések azok után lépnek életbe, hogy megjelennek a görög Hivatalos Közlönyben – írja a Szerbiai RTV.

Andrej Todorović, a Kontiki ügynökség munkatársa elmondta, hogy a szerbiai turisták számára az enyhítések június 21-én lépnek életbe. Ettől a dátumtól kezdve Szerbia a zöld listán lévő országok közé kerül, amelyeket a Görög Köztársaság elismer.

Todorović elmagyarázta, hogy az utazáshoz nélkülözhetetlen a PLF (Passenger locator form) űrlap kitöltése, amelyet a travel.gov.rs oldalon találhatnak meg az érdeklődők. Erre akár személygépkocsival, akár repülőgéppel utaznak a nyaralók, szükség van – nyomatékosította az utazási ügynök. Hangsúlyozta, hogy az alapvető személyes adatok mellett az uticélt is meg kell jelölni: az űrlapot hét nappal, de legkésőbb 24 órával az országba való belépés előtt ki kell tölteni.
Elmondta, hogy a Szerbiából akkor utazhatnak a polgárok, ha felvették a védőoltás mindkét adagját: a határátlépéshez tizennégy napnak el kell telnie az utolsó adag felvételét követően. Hozzátette, hogy 48 óránál nem régebbi negatív antigén teszttel is lehet utazni, valamint 72 óránál nem régebbi PCR teszttel is.

Azok, akik kiheverték a koronavírust, az eUprava oldalon igényelhetik a digitális zöld kártyát, amely nem lehet kilenc hónapnál régebbi, de az utazás előtti két hónapnál újabb sem – mondta Todorović.