2024. április 19., péntek

Átterjedt a tűz az erdőre a čačaki Slobodáról

Mégsem sikerült teljesen eloltani a szombat esti robbanások miatt keletkezett tüzet - Stefanović szerint felderítik a felelőseket

Valamennyivel 20 óra után újra tűz ütött ki a čačaki Sloboda fegyvergyár közelében, és átterjedt a környező erdőre és aljnövényzetre – írja a Szerbiai RTV. A köztelevízió értesülései szerint a helyszínen két tűzoltóautó van jelen, öt tűzoltóval, az oltásba pedig a gyár speciális tűzoltó egységei is részt vesznek. Egyelőre úgy tűnik, hogy sikerül megfékezni a lángokat. 

A čačaki tűzoltók és mentőalakulatok a hegy felső oldaláról eltalálták a tűz központját a vízágyúkkal, és ennek köszönhetően jelenleg nincs füst és tűz. Az éjszaka folyamán elővigyázatosságból a tűzoltók több egysége is ügyel.

A čačaki Sloboda fegyvergyárban történt legutóbbi, szombati robbanás okainak kivizsgálása lassan fog haladni, mert az előírások szerint nem küldhetnek addig szakembereket a helyszínre, amíg meg nem szüntetik meg az újabb robbanás veszélyt – nyilatkozta a nap folyamán Nebojša Stefanović védelmi miniszter. Hozzátette, hogy a helyszínelők hamarosan átadják arról a robbanásról készített jelentésüket, amely ugyanabban a gyárban történt tizenhat nappal ezelőtt.

Stefanović kihangsúlyozta, hogy kiderítik, kiket terhel jogi felelősség a robbanásokért, a gyár pedig nem kezdheti meg újra a termelést, amíg minden szempontból biztonságos nem lesz. „Legfontosabb, hogy nincs áldozat” - mondta a miniszter. Ugyanakkor kiemelte, hogy a legnagyobb kár a raktár közelében felépült tömbházakon keletkezett. Hozzátette, hogy „ezek az objektumok törvénytelenül épültek meg, hisz az építéskor nem tartották be a több száz méteres légvonalbeli távolságot a raktártól”. Stefanović elmondta azt is, hogy nem a tömbházban élőket okolja, de „az embereknek meg kell érteniük, hogy ezzel a saját életüket veszélyeztetik”. 

A miniszter hangsúlyozta, hogy ezentúl sokkat többet fektetnek majd a védőfalak megépítésébe, és a raktárakat is biztonságosabbá teszik. A robbanóanyagokat tároló raktárak a termelési részlegtől néhány kilométerre találhatóak, messze vannak az emberektől és falakkal vannak körülvéve – mondta Stefanović.

A június 4-ei robbanást követően szombat este újabb detonáció-sorozat rázta meg Čačakot. Ahogyan arról beszámoltunk, a ma reggeli jelentések szerint sikerült eloltani a gyárban keletkezett tüzet. A környéken élőket evakuálták: mindaddig nem engedik vissza az embereket otthonaikba, míg teljesen biztonságossá nem teszik a területet.