2024. április 18., csütörtök

Maradjon árnyékban!

Hihetetlenül magas az UV-sugárzás – Az elkövetkező napokban akár 40 fokos melegre is számíthatunk

Tavasz utolsó napja van, de máris trópusi hőségben aszalódunk. A meteorológusok szerint a nyár első napjain a hőmérő higanyszála elérheti a 40 fokot is, az UV-sugárzás pedig piros jelzésű marad az elkövetkező hét elején is.

Már a kora reggeli órákban is rendkívül magas az UV-sugárzás értéke – figyelmeztet dr. Danica Tiodorović, az Euromelanom kampány nemzeti koordinátora. Az orvosnő azt ajánlotta, hogy senki se tartózkodjon huzamosabb ideig a napon, és ha mégis, akkor 50 faktoros naptejjel védekezzenek az emberek a napsugaraktól. Ez mellett kötelezően viseljenek hosszú ujjú nyári ruházatot, kalapot és UV védelemmel ellátott napszemüveget.

Az ajánlatot a jövő hét elején is érdemes megfogadnunk, hisz a meteorológusok szerint az elkövetkező időszakban a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 31 és 35 Celsius-fok lesz, de a hét derekára 37-38 Celsius-fokra emelkedhet a hőmérő higanyszála. Még késő este is általában csak 22 és 28 Celsius-fok közötti értékekre mérséklődik a forróság.

A Szerbiai Hidrometeorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki, mi szerint helyenként jégeső és hatalmas záporok alakulhatnak ki. Némi felfrissülésre csak csütörtökön és pénteken van kilátás, a hőmérséklet azonban akkor is 30 Celius-fok körül alakul majd.