2024. április 18., csütörtök

Kisić Tepavčević: A nyugdíjbavonulás kritériumai változatlanok maradnak

A földműves biztosítottak számíthatnak változásra, nem fogják elveszíteni státuszukat, amennyiben idénymunkát vállaltak

A járvány alatt elkészültek a nyugdíj- és rokkantságbiztosítási törvény módosítására vonatkozó tervezetek, ám fontos tudatosítani, hogy a módosítás nem terjed ki a nyugdíjbavonulás feltételire – írja az RTV.

Darija Kisić Tepavčević munkaügyi miniszter elmondta, hogy a legfontosabb feladat a jelenlegi helyzet javítása volt, majd rámutatott, hogy tavaly november óta jóváhagyták a különbségek kifizetését azoknak, akiknek csökkent a nyugdíjuk.

A nyugdíjjogosultság megszerzése kapcsán a miniszter hangsúlyozta, hogy semmi sem változik: a férfiak esetében a korhatár 65 életév és minimum 15 szolgálati év, a nők esetében pedig 63 életév és 15 év szolgálati év. Hozzátette, hogy a nők nyugdíjaztatási feltételei 2032-ig kiegyenlítődnek a férfiakéval.

„A várható élettartam növekszik. Az Eurostat becslései szerint jelenleg a férfiak várható élettartama 79,8 év, a nőké pedig 82,3 év. Nem szabad megkülönböztetni a nőket, nekik és a férfiaknak is azonos feltételekkel kell rendelkezniük a nyugdíjazáshoz " – mondta Kisić-Tepavčević.

Ami a nyugdíj- és rokkantsági biztosítási pénztár támogatásait illeti, a miniszter elmondta, hogy ebben az évben nagyon jó a helyzet, mert az előző hónap folyamán egy dinárt sem kellett elvonni a nyugdíj- és rokkantsági biztosítási pénztárból, miközben minden kötelezettséget teljesítették.

A földműves biztosítottak számíthatnak változásra, ugyanis ők eddig elvesztették biztosítási státuszukat, amennyiben idénymunkát vállaltak. Az új törvénymódosítási javaslat ezt eltörli.

Arra a kérdésre, hogy miként értékeli a szerbiai járványügyi helyzetet, a miniszter elmondta, hogy Szerbiában már sokkal kedvezőbb a helyzet, mint a legtöbb országban.

„A normális életkörülmények visszatérése felé haladunk, de készenlétben kell lennünk, és tisztában kell lennünk azzal, hogy a vírus még mindig közöttünk van. Hangsúlyozom, hogy aki ma a vírus miatt van kórházban, azt nem oltották be. A beoltottaknak nincsenek súlyos tüneteik, ezért aki még nem oltatta be magát, azt kérem, hogy mielőbb tegye meg. Mindannyiunknak hozzá kell járulnunk ahhoz, hogy megszabaduljunk ettől a vírustól. Minden állampolgárnak biztosítottuk az oltóanyagot, Európa fő oltási központjává váltunk, és ezt ki kell használnunk” – mondta Darija Kisić Tepavčević, majd hozzátette, hogy a tél folyamán növekedni fog a légúti fertőzések száma, és figyelmeztetett hogy ha nem tartjuk be az epidemiológiai intézkedéseket és nem vesszük fel a védőoltást, akkor kétségtelen, hogy a helyzet rosszabbodni fog.

„Immunológiailag erősebbek vagyunk, mint voltunk, de megismétlem: ez nem elég. Ismét arra kérem az embereket, aki még nem tette meg, minél előbb oltassa be magát – összegezte a miniszter.