2024. április 20., szombat

A 90-es évek menekültügyi aktája még nem zárult le

Június 20-a, a menekültek világnapja alkalmából a Menekültügyi és Migrációs Biztosság emlékezteti a nyilvánosságot, hogy az 1990-es évek menekültügyi aktáját még nem zárták le Szerbiában, és még mindig vannak olyan családok, akik lakhatási és gazdasági kérdésekben az állam támogatására szorulnak – jelenti a Tanjug.

A szervezet közleményben fejti ki, hogy a szerb állam a mai napig összesen 23.738 családnak nyújtott segítséget otthonteremtésben, és további 22.442-t sikerült gazdaságilag is támogatnia. Leírták, hogy továbbra is azon dolgoznak, hogy főként azokat a családokat támogassák, melyeknek még tető sincs a fejük felett. Az elmúlt évben, az új koronavírus-járvány ellenére a biztosság több mint 2054 ilyen családnak, valamint koszovói lakóhelyüket elhagyni kényszerült szerbeknek nyújtott támogatást, illetve biztosított lakhatást.

Idén további 475 millió dinárt különítettek el a Szerb Köztársaság költségvetéséből azoknak a polgároknak a megsegítésére, akik önhibájukon kívül mindent elvesztettek, és ma mások házában és lakásában élnek.

„Arra számítunk, hogy ebben az évben mintegy 2000 család számára biztosítunk tetőt a feje fölé” – áll többek között a közleményben. Eszerint az 1999-es koszovói konfliktus után 226.418 polgár hagyta el otthonát. 2020 folyamán 273-an tértek vissza Koszovóra, így a visszatérők száma megközelíti a 28.750-et, ebből körülbelül 12.600 szerb nemzetiségű – áll a közleményben.

„Örülök annak, hogy ilyen hosszú idő után is él a visszatérésre való hajlam, és amíg én vagyok a közösségek és a visszatérések minisztere, addig nem adom fel a szándékomat, hogy ezeket az embereket segítsem. Számomra a visszatérő emberek hősök, és ezért fogunk együtt küzdeni, hogy a visszatérni vágyók először megvalósítsák alapvető emberi jogukat, a normális élethez való jogot” – mondta Goran Rakić illetékes miniszter.

Szerbiában egyébként 5000-re tehető a migránsok száma, legtöbbjük a számukra kijelölt központokban tartózkodik, az iskoláskorúakat pedig bevonták az oktatási rendszerbe.