2024. március 29., péntek

Javul a határhelyzet

Június 14-étől három határátkelő működik a szerb-magyar határszakaszon. Így a hétfőtől a Bajmok-Bácsalmás, a Királyhalom-Ásotthalom és a Gyála-Tiszasziget határátkelőhely a járvány előtti rendszer szerint dolgozik.

Az intézkedés jótékony hatása kitapintható a hétvégén is. A szerb-magyar határszakaszon lévő kameraképek alapján a Horgos-Röszke autópályán a szerb oldalon nem alakult ki nagyobb tömeg. Két sorban engedik a járműveket. A határinformációkra szolgáló telefonos applikáció szerint a reggeli órákban legfeljebb háromnegyed órás várakozásról számoltak be az utazók.

Kevésbé kedvező a helyzet az országba belépő oldalon, ahol már jelentősebb sorok alakultak ki, amelyeknek, a kameraképek alapján, egészen a parkolón túl van a vége. Az ott átutazók több mint egy órás várakozásról számoltak be az applikáción keresztül. A megkezdődött turistaszezon és a külföldről nagy számban hazatérő munkavállalók miatt a nyár folyamán számolni kell a hosszabb várakozási idővel.

A Kelebia-Tompa átkelőn igen jó a helyzet, ugyanis sem a kilépő, sem pedig a belépő oldalon nem alakult ki tömeg. Csak néha gördül be egy-két autó.

A kisebb határátkelőkön is zavartalan a forgalom Szerbiából kifelé. Mindhárom, korábban említett határon maximum negyed órás várakozásra készülhetnek az utazók. Ugyanez a helyzet az országba belépő oldalon is, ott sem kell hosszú várakozási időre számítani.

Eszerint csökkent az utóbbi hónapokban tapasztalható hétvégi tumultus a nagyobb határátkelőhelyeken. További javulást hozhat, ha szerdától, június 23-ától újra dolgozik az összes átkelő a szerb-magyar határszakaszon.