2024. április 19., péntek

Forró napok következnek

A következő napokban is hasonló időjárásra számíthatunk, és egyre magasabb értékeket mérhetünk.

Bár egy kicsit megkésve, és bizonytalanul, de megérkezett az igazi nyár a térségünkben. Ahogyan azt az elmúlt napokban is láthattuk és érzékelhettük, a hőmérő higanyszála már elérte a 30 fok feletti tartományt.

Bár nagy a boldogság, hiszen végre nyitnak a strandok, és a kihasználásukat az időjárás is nagyban támogatja, mégis oda kell figyelni. A nagy hőség az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet adatai szerint Szerbiában már a reggeli órákban az ország nagy részén 20 fok felett alakult a hőmérséklet. Az ország északi területein ekkor már 27 fokot is mérhettek. A maximális csúcshőmérséklet 32 fok körül alakul majd.

Vajdaságban meleg és nyugodt idő vár ránk, egyedül a bánáti térségben készülhetnek zivatarokra. Hevesebb viharok az ország keleti és dél-keleti térségeiben várható.

A naptejet is érdemes elővenni (vagy beszerezni), hiszen egyre magasabbak UV értékeket is mérhetünk.

A következő napokban is hasonló időjárásra számíthatunk, és egyre magasabb értékeket mérhetünk.

Magyarországon életbe lépett az országos tiszti főorvos által elrendelt hőségriasztás. Müller Cecília szombaton 0 órától kedd éjfélig rendelte el a másodfokú intézkedést.