2024. március 28., csütörtök

Második esély

Felnőttképzés a zentai Petőfi Sándor Általános Iskolában

Második esély elnevezéssel ingyenes felnőttképzés indul a zentai Petőfi Sándor Általános Iskolában.
Gordán Kolos, az intézmény igazgatója megkeresésünkre elmondta, hogy a felnőtteket segítő program már nagyon régóta létezik, még a Stevan Sremac Iskolaközpont idejében alakult ki, most azonban ők folytathatják tovább. Hozzátette, hogy a képzés legfőbb célja az, hogy aki szeretné, befejezheti az általános iskolai tanulmányait, hiszen ma már ez egy fontos kritérium az állandó munkahely megszerzésénél.

Elmagyarázta, hogy az oktatás három ciklusban folyik: az elsőben az 1.-től a 4. osztályig veszik át a tananyagot, a másodikban az 5. és 6. osztályos anyagot dolgozzák fel, a harmadikban pedig a 7.-es és a 8.-os tananyagot. A képzés során olyan tantervet alkalmaznak, hogy a megtanultakat később is hasznosítani tudják. A tanulmányaik végén, vagyis a 8. osztály után, egy számukra összeállított záróvizsgát írnak, amely magyar nyelvből, matematikából és kombinált tesztből áll, akárcsak a hagyományos kisérettségin.

Az igazgató elmondta, hogy az idei évben 11 felnőtt diák fejezi be az általános iskolai tanulmányait a képzés segítségével. Hozzátette, hogy a 18. életévüket be nem töltött tanulók, amennyiben szeretnének, továbbtanulhatnak a minisztérium által meghatározott középiskolákban.
A tanítás októberben kezdődik, iskolai rendszer szerint, az esti órákban, hogy aki már dolgozik, az is részt tudjon venni rajta. Jelentkezni augusztus 30-áig lehet, munkanapokon 9 és 13 óra között a 024/811-412-es telefonszámon vagy személyesen az iskola titkárságán. A jelentkezés feltétele a betöltött 16. életév. Fontos, hogy a korábban elvégzett osztályokat elismerik.