2024. április 23., kedd

Kezdődhet a fürdőidény a Tiszán is

Adán rendbe tették a folyóparti strandot, amely várja a fürdőzőket

A június 15. és szeptember 15. közötti fürdőidényben ismét várja a fürdőzőket és a pihenni vágyókat Adán a Tisza-parti strand, ahol rendezett körülmények között strandolhatnak a gyerekek és a felnőttek. A folyóparton nagy strand, móló ugróval, mobil öltöző, tusolók és napernyők, asztalok és padok várják a fürdőzőket, valamint van játszótér, sportpálya, parkoló és vécé, illetve remélhetőleg hamarosan megnyílik a kávézó is. Ada község önkormányzata az adai I. és II. helyi közösséggel közösen a minap munkaakciót tartott a strandon, amelyen előkészítették a helyszínt a strandolóknak. Búcsú Attila, az adai képviselő-testület alelnöke elmondta, hogy a helyi önkormányzat már évek óta kiemelten figyel az adai és a moholi Tisza-parti strand karbantartására és rendbetételére, hogy a június 15-ei szezonnyitóra elfogadható állapotban legyenek.

– Jelenleg az adai strandot rendezzük az I. és II. helyi közösség együttműködésével és részvételével. A karbantartási munkálatok során rendbe hozzuk az esetlegesen tönkrement elemeket, lekaszáljuk a füvet, ami megnőtt, és elszállítjuk, illetve összeszedjük a szemetet. Ez részben önkéntes munkaakción történik a polgárok részvételével – magyarázta a munkaakció alkalmával Búcsú Attila. – A helyi önkormányzat a fürdőidényben biztosítani fogja a strandon a mindennapos takarítást és a fűnyírást, hogy a fürdőzők mindennap kellemes és tiszta területre jöjjenek, és élvezni tudják az itt eltöltött nyári napokat. Az együttműködés nagyon sikeres a két helyi közösséggel. Az I. és II. helyi közösség minden évben a szezon előtt és közben is nagy figyelmet fordít az adai strandra, amely a kempinggel és a víkendzónával egy nagyon szép együttest alkot, ahova érdemes ellátogatni. Mindenkit bátorítunk, hogy jöjjenek és töltsék itt a szabadidejüket – közölte az adai képviselő-testület alelnöke.
A két adai helyi közösség már évek óta sokat tesz azért, hogy Adán a Tisza-parti strandon minél kellemesebben és jobb körülmények között strandolhassanak a helybeli és vidéki gyerekek és felnőttek. Varga Elfride, az adai II. helyi közösség titkára elmondta, hogy minden évben hozzájárulnak az önkormányzat által koordinált strandrendezési akcióhoz, miután a Tisza folyó olyan természeti kincs, ami fürdőzésre és pihenésre is kiváló.

– Az emberek körében nagyon népszerű a strand, ahova sokan járnak, annak ellenére, hogy a strandfürdő itt van a közelben. A munkaakció keretében visszavontattuk és kikötöttük, valamint rendbe tettük a mólót, amelyről a fürdőzők könnyebben belemehetnek úszni a folyóba. Jó néhány éve kezdtük a munkálatokat a strandon, ahol először letúrtuk és elegyengettük a fövenyt. A II. helyi közösség, amiben tud, segít a strand rendezésében. Néhány éve padokat biztosítottunk, amelyek számát minden évben bővítjük. Ezeket használhatják a fürdőzők is, és azok is, akik lejönnek pihenni. Betongolyókkal körbekerítettük a strandot, hogy autóval ne lehessen közel parkolni a padokhoz. Többek között igyekszünk karbantartani a tusolókat is – közölte Varga Elfride.

Önkéntes munkaakció volt az adai strandon

Önkéntes munkaakció volt az adai strandon

Az I. helyi közösség ugyancsak hosszú évek óta részt vesz a Tisza-parti strand rendezésében. Zoran Dragin helyi közösségi titkár elmondta, hogy az idén két közös munkaakciót bonyolítottak a terület rendbetételére.
– A strand egészen elfogadható állapotban került, és a látogatók szabadon jöhetnek fürödni, ha már eléggé felmelegedett a víz. A helyi közösség eddig segített a parkolók kialakításában, amihez biztosítottunk zúzott követ, valamint húsz szemeteskukát szereltettünk fel. Arra törekszünk, hogy újabb szemeteskukákat szerezzünk be, mert sok a szétdobált szemét. Azt tervezzük, hogy az idén rendbe tesszük mindkét röplabdapályát, illetve szeretnénk vásárolni egy vagy két asztalitenisz-asztalt is, mert erre a játékra egyelőre nincs lehetőség a strandon. A móló mellé megpróbálunk készíteni még egy lejáratot a vízre, mert az hiányzik. A fürdőzők most egy létrán ereszkedhetnek a vízbe, és ha összegyűlnek száz–kétszázan, ez megnehezíti a fürdőzést. Megpróbálunk olyan lejáratot készíteni, hogy könnyebben bele tudjanak menni a vízbe, ne kelljen az iszapban gázolni, hanem tisztán tudjanak belemenni és kijönni a vízből. Remélem, hogy az elkövetkező két hétben ezt a munkát elvégezzük. Több tervünk van, de azokról akkor, ha már megvalósultak. Kérem a lakosságot, látogassanak el erre a szép strandra, hiszen a Tisza sokkal több lehetőséget nyújt nekik, mint bármelyik más rekreációs tevékenység. Itt igazi pihenésre találhatnak a koronavírus-járvány okozta sok betegség és megpróbáltatás után – nyilatkozta Zoran Dragin.