2024. április 19., péntek

Hamarosan felgyorsul az ügyintézés

Szenttamáson is elengedhetetlen a digitális technológiára való átállás

Munkajellegű látogatáson járt Szenttamáson Radivoj Paroški, a Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság segédtitkára, valamint Vidosava Enderić, a Vajdasági Autonóm Tartomány Európai Ügyek Alapjának igazgatónője. A vendégeket Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere, Milica Zarić polgármester-helyettes és Vladimirka Kovačić, a közigazgatási hivatal vezetője fogadta.

A megbeszélések fő témája a tartományi kormány azon elsődleges stratégiai feladatának ismertetése volt, miszerint először önkormányzati, majd pedig tartományi szinten olyan erőforrás-adatbázist kell létrehozni, amely elősegíti a polgárok és az önkormányzat, továbbá az önkormányzat és a tartomány közötti rugalmasabb és hatékonyabb együttműködést és kommunikációt.

A munkajellegű találkozót követően Radivoj Paroški a sajtó képviselőinek elmondta, a tartományi kormány jelentős eszközöket különít el az önkormányzatok fejlesztésére és a regionális fejlődésre, ehhez viszont elengedhetetlen a korszerű technológia alkalmazása.

− A titkárságon jelenleg az önkormányzati egységek fejlesztési terveinek összegzése van folyamatban, valamint a tartomány további fejlesztési stratégiájának a kidolgozása, amely biztosítja, hogy áttekinthetőbbek legyenek mind a tartományi, mind az önkormányzati erőforrások. Szenttamáson egyrészt meggyőződtünk arról, hogy hol tart jelenleg a fejlesztési stratégiák kidolgozása, és megismertük az itteni stratégiai célokat. Másrészt pedig információt gyűjtünk arról, hogy milyen az önkormányzati egységek – így a szenttamási közigazgatási hivatal – digitális felszereltsége. A tartományi kormány, valamint titkárságunk mindent megtesz annak érdekében, hogy az önkormányzatokat egyformán felkészítse a mielőbbi gyors és hatékony digitális kommunikációra és ügyintézési formára történő átállásra – fogalmazott Radivoj Paroški.

Kiemelte, mindez röviden azt jelenti, hogy a korszerű technológia alkalmazásával bármely község polgára közvetlenül kapcsolatot teremthet, kommunikálhat és ügyintézhet az önkormányzati hivatalnál, azaz nem lesz szükség közvetlen fizikai jelenlétre.

Radivoj Debeljački elmondta, a tartományi titkársággal való jó együttműködésnek köszönhetően több stratégiailag fontos projektum került támogatásra, közöttük Szenttamás fejlesztési terve is.

− Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a községi közigazgatási hivatal felkészüljön az átalakulásra és a digitális technológia teljeskörű alkalmazására, aminek köszönhetően jelentősen felgyorsulnak a különböző ügyintézések, valamint a polgárok és az önkormányzati hivatalok közötti kommunikáció – mondta Szenttamás polgármestere.