2024. április 25., csütörtök
D CSOPORT

Perišić életben tartotta a horvát reményeket

Rendkívül érdekesen alakult a horvát–cseh párharc tempója, illetve a csapatok energiaelosztása. A csehek az első félidőben egyértelműen uralták a meccset: mindamellett, hogy labdabirtoklási fölényük volt, Vaclíkék az átadások többségét a horvátok térfelén vitték véghez, s nem hiányzott a vertikalitás sem a játékukból. A 2018-as vb-ezüstérmes ezzel szemben csak tanácstalanul passzolgatott körbe, a támadóharmadban pedig egyszerűen nem sikerült váratlant húznia Modrićéknak. A 35. percben egy beívelés után Schick kapott egy könyököst, az orrából eleredt a vér, s bár szándékosságról nem volt szó, Lovren mozdulatát szabálytalannak ítélte meg Del Cerro Grande játékvezető. A sértettet a videobírós vizsgálat két perce alatt rendbehozták, így ő állt oda a büntetőponthoz. Schick nem ingott meg a mentális teher alatt, magabiztosan belőtte a tizenegyest. A félidőre így 1:0-s cseh előnnyel vonultak el a gárdák, de az öltözőben Zlatko Dalić is érezhette, hogy ennél jóval több kell, hiszen a középpályán rögtön két változtatást is eszközölt. A fordulás után részben ez hozta meg a várva várt gólt: Perišić távoli bombájával egalizált Horvátország. Az egyenlítés kissé megzavarta Csehországot, hiszen a horvátok percei következtek. Ezt megtörve a csehek szövetségi kapitánya, Šilhavý is cserélt, szűk tíz percen belül négyet is! Ami ezt követően, nagyjából a mérkőzés 70. perce után jött, nehezen értelmezhető: a csehek nyilvánvalóan nem akartak kockáztatni, hiszen az első fordulóban begyűjtötték a három pontot, de a horvátok hozzáállása finoman fogalmazva is érdekes volt. Modrić és társai vagy nem akartak, vagy egyáltalán nem is tudtak egy szinttel feljebb kapcsolni a meccsen, így a lefújásig már nem változott az állás. Perišić életben tartotta ugyan a horvát reményeket, de a két találkozón összeszedett egy pont nem biztos, hogy nagy garanciát ad a továbbjutásra a vb-ezüstérmesnek...

Glasgow: Horvátország–Csehország 1:1 (0:1)
Hampden Park, 10 000 néző, vezette: Carlos del Cerro Grande (spanyol). Gólszerzők: Perišić a 47., illetve Schick (11-esből) a 37. percben.

Horvátország: Livaković – Vrsaljko, Lovren, Vida, Gvardiol – Modrić, Kovačić (Brozović, 87.) – Perišić, Kramarić (Vlašić, 62.), Brekalo (Ivanušec, 46.) – Rebić (Petković, 46.). Szövetségi kapitány: Zlatko Dalić.

Csehország: Vaclík – Coufal, Čelůstka, Kalas, Bořil – Holeš (Král, 63.), Souček – Masopust (Hložek, 63.), Darida (Barák, 87.), Jankto (Ševčik, 74.) – Schick (Krmenčik, 75.). Szövetségi kapitány: Jaroslav Šilhavý.