2024. március 28., csütörtök
8. Shakespeare Fesztivál

Ismét játszunk!

Az Urbán András rendezte bitolai produkció a főműsorban

A Shakespeare Fesztivál igazi színházi ünnep. A festői szépségű čortanovci Stanković-villa július 2-ától 8-áig a hagyományos nemzetközi színházi rendezvény helyszínévé válik.

Nikita Milivojević rendező kezdeményezte a szerbiai Shakespeare Fesztivál megalapítását, miután a VI. Henrik című előadását 2012 májusában bemutatták a híres londoni Globe Színházban. Ő, aki világszerte számos Shakespeare-drámát állított színpadra, nemcsak új módon akarja a (hazai) közönséggel felfedeztetni Shakespeare hagyatékát, hanem az említett villát, állami rezidenciát, a közönség elől elzárt kivételes teret vonzó kulturális és turisztikai hellyé szeretné tenni.

Ismét játszunk! – fogalmazott Milivojević, a fesztivál helyszínén megtartott sajtótájékoztatón. – Itt vagyunk újra a színházi pályán! A labdarúgó-Európa-bajnokság ihletésére bújtattuk a plakáton megfiatalított Shakespeare-t a 8-as számú fesztiváli mezbe, mivel a 8. rendezvényünk idejére ismét hangulatossá válik a Stanković-villa. A hamleti kérdésre, „Lenni, vagy nem lenni?”, természetesen azt válaszoljuk: Lenni!

– A kultúra minden dolgozója a szívét-lelkét a terepen hagyja – emelte ki a szervezés színvonalának elismerése jeléül Dragana Milošević tartományi művelődési titkár.

A fesztivált kezdettől fogva a művelődési minisztérium, a tartományi kormány, Inđija önkormányzata és Újvidék város támogatásával tartották meg. A sajtótájékoztatón Dragana Milošević mellett jelen volt Svetozar Cvetković jeles Shakespeare-színművész, Nemanja Milojević, az inđijai polgármester kabinetfőnöke és Sonja Marić, az UNIQA biztosító vállalat márka- és kommunikációs igazgatója is. Az UNIQA hozzájárult a kulturális örökség megőrzéséhez és népszerűsítéséhez, támogatta az ötleteket, amelyek közelebb viszik a gazdag és sokszínű hazai és világi kulturális élet értékeit Szerbia polgáraihoz.

A szervezőknek és támogatóknak köszönhetően, a változó járványügyi helyzet ellenére, a közönség júliusban megtekintheti a Shakespeare-művek modern produkcióit Franciaország, Olaszország, Észak-Macedónia és hazai társulatok előadásában.

A fesztivált a központi helyszínén, Čortanovcin július 2-án Peter Brook Hamlet tragédiája c. műve nyitja meg, amelyet Guy-Pierre Couleau rendezett és a Des Lumières et des Ombres társulata ad elő. A főprogramban július 3-án fellép a Bitolai Nemzeti Színház társulata a History of motherfuckers c. előadással, amelyet Vedrana Božinović William Shakespeare Coriolanus kései tragédiájának adaptációja alapján Urbán András, az egyik legjelentősebb hazai kortárs rendező állított színpadra, Nikita Milivojević Moj Šekspir (Az én Shakespeare-m) c. produkciójában olyan színészek állnak színpadra, akik már szerepeltek Shakespeare-előadásban. Július 4-én a legnagyobb drámaírót a jelenkorba helyezik a színfalak mögötti történések felidézése és élményeik fölelevenítése által.

A kísérő rendezvényekre a székvárosban kerül sor. Ennek keretében az érdeklődőknek alkalmuk lesz Újvidék Művelődési Központjában megtekinteni Shakespeare műveinek megfilmesített változatát: a Coriolanus c. művet Ralph Fiennes és a The Tempest (A vihar) címűt Julie Taymor rendezésében.

A fesztivál újdonsága, hogy első alkalommal lesz „második félideje”. A közönség októberben tekintheti meg az olaszországiak híres Macbeth  (Macbettu) c. előadását zárt térben, a székvárosi Szerb Nemzeti Színház színpadán. A Sardegna Teatro és a Compagnia Teatropersone társulatanák a produkciójáról van szó, amelyet az olasz színházi kritikusok a The Premio Ubu Awarddal díjazva a 2017. év legjobb előadásává nyilvánították az előadó művészet kategóriájában.

A 8. Shakespeare Fesztivál előadásaira, 20 órakor kezdődnek, június 22-étől vásárolható jegy a Tickets üzletekben. A szervezők az előbbi évekhez hasonlóan az idén is megszervezik az érdeklődők Čortanovcira utaztatását. Ha aznap rossz időjárás lesz, az előadást a székvárosi Szerb Nemzeti Színházban nézheti meg a közönség.