2021. július 26., hétfő

António Guterres újabb öt évig az ENSZ főtitkára

Az ENSZ eddigi főtitkárát, António Guterrest választotta meg a világszervezet főtitkárának újabb öt évre pénteken az ENSZ Közgyűlése, miután Guterres a múlt héten megkapta az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) támogatását.

„Megtiszteltetés számomra, hogy bejelenthetem: az ENSZ főtitkárának egyhangúlag ismét António Guterrest választották meg, akinek második megbízatása 2022. január 1-én veszi kezdetét, és 2026. december 31-én ér véget" – jelentette be Volkan Bozkir, az ENSZ Közgyűlésének elnöke az ENSZ-tagállamok képviselőinek általános ovációja közepette.
Bozkir elmondta, hogy Guterrest Portugália jelölte a világszervezet főtitkárának, a portugál politikussal szemben pedig egyik tagállam sem állított jelöltet.
Guterres a megválasztása utáni beszédében több nemzetközi együttműködésre szólított fel, kijelentve, hogy a világ „egy új korszak fordulópontjához érkezett". A világ „mehet az egyik irányba, a bukás és az állandó válság felé", vagy mehet a másik irányba, „az áttörés és egy zöldebb, biztonságosabb és jobb jövő kilátása felé mindnyájunk számára" – fogalmazott az ENSZ-főtitkár. Van okunk reménykedésre – tette hozzá.
A jövőbeni bonyolult kihívásokat csakis „alázatos megközelítéssel lehet megoldani, olyan megközelítéssel, amelyben a főtitkár nem egymaga rendelkezik az összes válasszal, és nem akarja nézeteit rákényszeríteni senkire" – mondta Guterres.

Az ENSZ-főtitkár rámutatott arra, hogy a koronavírus-világjárvány visszavetette az ENSZ fenntartható fejlesztési céljai érdekében tett előrelépést, a célok között szerepelt között a szegénység és éhínség mértékének csökkenése, az oktatáshoz való hozzáférés és a nemek közötti egyenlőség helyzetének javítása szerepel.
Guterres számára az egyik legfőbb kihívás az éghajlatváltozás elleni harc lehet. Az ENSZ-főtitkár többször is egy szakadék szélén álló világ komor képét festette, és sürgette a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó országokat, hogy tegyenek határozottabb lépéseket a növekvő hőmérséklet megfékezésére. Az általa említett kihívások között szerepelnek  a világjárvány gazdasági és társadalmi hatásai is, valamint a regionális konfliktusok, köztük a szíriai, a líbiai, a jemeni és a mianmari.
Guterres 2017-ben lett először az ENSZ főtitkára, és rendelkezik a BT öt állandó, vétójoggal rendelkező tagállamának (Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország és Nagy-Britannia) a támogatásával. A 72 éves Guterres korábban egy évtizedig volt az ENSZ menekültügyi főbiztosa, ezt megelőzően pedig Portugália miniszterelnöke volt 1995 és 2002 között.
Az EFE spanyol hírügynökség szerint Guterres újraválasztása egyáltalán nem meglepő, tekintve, hogy az évtizedek alatt az ENSZ vezetői általában két hivatali ideig maradtak tisztségben, kivéve Butrosz Gálit, akinek újraválasztását az Egyesült Államok 1996-ban megvétózta.