2024. április 20., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Zöld listára került Szerbia

Az EU Tanácsa azt javasolja a tagállamoknak, hogy enyhítsék a beutazási korlátozásokat

Mint azt már sejteni lehetett, az Európai Unió Tanácsa Szerbia és egyéb harmadik országok vonatkozásában is a beutazási korlátozások enyhítését javasolta, azaz hivatalosan is elfogadta az ajánlást, hogy a szerbiai állampolgárok a korábbiakhoz képest enyhébb szabályok szerint utazhassanak be az uniós tagállamokba. „A Tanács felszólítja a tagállamokat, hogy június 18-ától fokozatosan helyezzék hatályon kívül a külső határokon alkalmazott beutazási szabályokat, Szerbia, Albánia, Ausztrália, Izrael, Japán, Libanon, Thaiföld, Új-Zéland, Ruanda, Szingapúr, Dél-Korea, az USA és Észak-Macedónia állampolgárainak vonatkozásában." – áll a Tanács közleményében, amelyben arra is felhívták a figyelmet, hogy a belső járványügyi szabályok továbbra is hatályban vannak.
Az ajánlás értelmében az említett harmadik országok állampolgárai számára lehetővé kell tenni, hogy beutazzanak az EU területére, függetlenül attól, hogy felvették-e a koronavírus elleni védőoltást, vagy fontos okuk van-e az utazásra, magyarázta a B92 hírportál összeállítása szerint Adalbert Janz, az Európai Bizottság sajtószóvivője. Mint hozzátette, „a tagállamok hatáskörében áll eldönteni, hogy milyen intézkedéseket foganatosítanak a beutazókkal szemben, kérhetik például a negatív PCR-tesztet, vagy vesztegzárra kötelezhetik a polgárt".
A hírre reagálva az SZRTV-nek nyilatkozva Tatjana Matić kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési miniszter arra kérte a például Görögországba készülő szerbiaiakat, hogy mielőtt útnak indulnak, ellenőrizzék az országban hatályos szabályokat, mert megtörténhet, hogy egy-egy tagállamban csak a későbbiekben foganatosítják a beutazási enyhítéseket. A miniszter hiszi, hogy a Tanács ajánlása a legtöbb tagállamot arra ösztönzi, hogy annak szellemiségében járjon el.

162 új fertőzött – 5 elhunyt
A pénteki járványjelentés értelmében 24 óra leforgása alatt 9941 koronavírustesztet végeztek el, ebből 162 eredménye volt pozitív (1,6 százalék). Hivatalosan a vizsgált egy napban 5 Covid-fertőzött hunyt el, 6990 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,98 százalék. A kórházakban országszerte 381 Covid-fertőzöttet gyógykezelnek, 19-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 18 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 1-et.
Az SZRTV péntek reggeli kimutatása szerint addig az országban 2.673.634 személy kapta meg a védőoltás első adagját, míg a másodikat 2.384.531-en. A köztévé kedd reggeli kimutatásának értelmében az első oltások száma 2.658.474 volt, vagyis három nap leforgása alatt 15.160 polgár vette fel a védőoltás első adagját.