2024. április 23., kedd

Momirović: A vonatok kényelmesek és gyorsak lesznek

Az év végéig várhatóan befejeződnek a munkálatok a Belgrád-Újvidék vasútvonalon, amely mintegy 75 kilométert teszt ki. Az első vonat valószínűleg már februárban elindulhat – mondta Tomislav Momirović építésügyi miniszter, majd hozzátette, hogy nagyon fontos összekötni a két várost, melyek az ország bruttó jövedelmének 60 százalékát adják, írja a Szerbiai RTV.
Pero Potrebić Čortanovciban él és Belgrádban dolgozik. Jelenleg a munkába való eljutása kész kalandhoz hasonlít.
Hajnali háromkor ébredek fel. Számos alkalommal mintegy hat kilométert gyalogolok Banostorig. Azt ígérték, hogy autóbuszjáratokat indítanak, amikor elkezdték építeni a vasutat, de semmi sem történt – mesélte Pero.
Jelenleg a munkálatok a végéhez közelednek. A 120 létesítményből a két legfontosabb már lassan elkészül: a Čortanovcinál lévő alagút, amely 1,1 kilométer hosszú és a Karlócánál húzódó felüljáró, amely követi a Duna folyamát.
Egy egyedülálló megoldásról van szó, amely igazodik a területhez. A felüljáró mintegy 3 kilométer hosszúságú, az 59 pár oszlop közül pedig a legmagasabb 28 méter – mondta Nenad Stanisavljević, a Szerbiai Vasutak Infrastruktúrájának képviselője.
A vasutat 200 kilométer óránkénti sebességre tervezték és az illetékes miniszter elmondása szerint Svájcban gyártott vonatok fognak rajta közlekedni.
Nem tudtam már hogyan átadni az embereknek, hogy miről is van szó. Úgy próbáltam elmagyarázni, hogy ez olyan mint a BMW, csak a vonatok viszonylatában. Fantasztikus, gyors, szép és kényelmes. Higgyék el, hogy én vásárolnék jegyet, hogy utazhassak azon a vonaton – hangsúlyozta ki Momirović.
Bejelentették, hogy az Újvidéktől Szabadkáig és a magyar határig terjedő 108 kilométeres szakasz felújítását szeptember 1-jén kezdik meg.