2024. április 16., kedd

Szerbia polgárai korlátozások nélkül utazhatnak az EU-országokba

Az Európai Tanács mai döntése értelmében, Szerbia mától hivatalosan is szerepel azoknak az országoknak a listáján, amelyeknek az állampolgárai korlátozások nélkül utazhatnak az Európai Unióba – jelenti a Tanjug. A döntés csupán az unió határainak átlépésére vonatkozik, az egészségügyi intézkedések viszont továbbra is hatályosak maradnak.

Az Európai Tanács felszólítja a tagállamokat, hogy 2021. június 18-ától fokozatosan szüntessék meg a korlátozásokat az unió külső határainál Albánia, Ausztrália, Izrael, Japán, Libanon, Új-Zéland, Észak-Macedónia, Ruanda, Szingapúr, Szerbia, Dél-Korea, Thaiföld, valamint az Egyesült Államok állampolgárai számára, továbbá kölcsönösség feltételével Kína polgárai részére is – áll az Európa Tanács mai nyilatkozatában.

Az Európai Bizottság szerint a biztonságos országok listájának bővítése örvendetes hír, hiszen ez arról árulkodik, az egyre több országban kedvező a járványhelyzet.

Az egészségügyi intézkedések ettől függetlenül továbbra is fennmaradnak.

– Ez azt jelenti, hogy az ezekből az országokból érkező állampolgárok számára lehetővé kell tenni a belépést attól függetlenül, hogy oltottak-e, vagy nem, esetleg van-e kifejezett okuk az utazásra, vagy nincs. Ugyanakkor az ajánlás értelmében a tagállamok előírhatják a PCR-teszt szükségességét, továbbá a belépéskor történő tesztelést, valamint akár a karantént is – mondta Adalbert Jahnz, a bizottság szóvivője. A tagállamok feladata meghatározni, hogy a járványügyi helyzet alapján mely intézkedéseket vezetik be.

Az EU Tanácsa kéthetente felülbírálja majd a biztonságos országok listáját.