2024. április 20., szombat

Vulin: Szerbia nem lehet a migránsok parkolója

Aleksandar Vulin belügyminiszter ma Ylva Johanssonnal tárgyalt, az EU belügyi és migrációs biztosával.

Ezt követően Vulin kijelentette, hogy Szerbia nem lesz parkoló a migránsok számára, és nagyon fontos, hogy az illegális migráció problémájára az EU egy egységes, közös megoldást találjon.

A minisztérium által kiadott közleményben azt írják, hogy Vulin elmondta, hogy a szerbiai migránsválság elején még humánus és felelősségteljes hozzáállást tanúsítottak, ami felismerhető volt, és több nemzetközi közösség is elismerte.

Vulin és a Johansson biztos egyetértettek abban, hogy a migráció nem újdonság, hogy mindig is volt, ezért is fontos, hogy legális úton csinálják. Ehhez pedig remek lehetőséget biztosítanak a határ- és partvédelmi ügynökségek.

– Ma a bulgáriai határon új típusú együttműködést indítunk, és örülök, hogy a Frontex támogatását elnyerjük azzal, hogy felvesszük a tagjaikat, akik a szerb határőrökkel együtt fognak harcolni az illegális határátlépések ellen – mondta Vulin.

Ylva Johansson biztos hangsúlyozta, hogy Szerbia megbízható partner az illegális migráció megoldásában, és elégedettségét fejezte ki a Frontex tagjainak a Szerbia és Bulgária határára való érkezésével, ami jelentősen javítja az együttműködést.