2021. augusztus 3., kedd

Kötelező lehet a bárányhimlő elleni vakcina Szerbiában?

Már őszre kötelezővé teheti Szerbia a gyermekek bárányhimlő elleni oltását – jelentette be dr. Branislav Tiodorović járványügyi szakember.

Tiodorović a Kurir mai számában úgy nyilatkozott, hogy a bárányhimlő elleni oltást már kötelezővé tették néhány országban, így nem csoda, hogy Szerbia is efelé halad.

Emlékeztetett, hogy az országban jelenleg 11 fertőző betegség ellen kötelező felvenni a vakcinát, és úgy döntöttek, hogy a bárányhimlő elleni oltást is közéjük veszik.

– Amerikában, Kanadában és Ausztráliában már nagyon régóta oltják a gyermekeket a bárányhimlő ellen, és nincs semmilyen probléma. Még meglátjuk, hogy hova illesszük be a már meglévő oltási naptárba, hogy a második vagy a negyedik életévben lesz-e. Ausztráliában a gyermekek két éves korban kapják meg – magyarázta Tiodorović.

Úgy vélik, hogy a köztársasági fertőző betegségekkel foglalkozó szakértői bizottság már szeptemberben megváltoztathatja a szabálykönyvet és a programot a kötelező immunizációval kapcsolatban, amelybe bevezethetik a kötelező bárányhimlő elleni oltást is.