2024. március 29., péntek
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Épülő szerb–cseh kapcsolatok

Csehország régiói és Vajdaság AT együttműködéséről cserélt véleményt tegnap Újvidéken Igor Mirović tartományi kormányfő Tomaš Kuchtával, a Cseh Köztársaság belgrádi nagykövetével. Beszélgetésük gyújtópontjában a mezőgazdasági és a kulturális együttműködés szerepelt, valamint az őszre megrendezendő újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár, melynek partnerországa Csehország lesz.

– Vajdaság fejlődőben van, és számos együttműködési lehetőség kínálkozik. Két cseh régióval ápolunk kapcsolatokat, és az a célunk, hogy tágítsuk, erőteljesebbé tegyük az összeköttetést, összekapcsoljuk a vállalatokat, fejlesztési ügynökségeket, gazdasági kamarákat, egyetemeket és a művelődési élet képviselőit – nyilatkozta Mirović kormányfő.

– A Vajdasággal kialakított együttműködés eredményeképpen Szerbia az egyetlen ország Európában, melyben a Cseh Köztársaságnak mezőgazdasági attaséja van – emelte ki Kuchta nagykövet, és köszönetet mondott a tartomány kormányának, amiért támogatja az itt élő nemzeti kisebbséget.
A tartományi kormány székházában megtartott találkozón részt vett Vladimir Vanja mezőgazdasággal megbízott agrárgazdasági diplomata is – közölte Igor Mirović kabinetjének sajtószolgálata.