2021. július 25., vasárnap

Érkezik a segítség a turizmusnak

A fejlesztési alap alacsony kamatlábas kölcsöneihez az idegenforgalmi titkárság biztosítja az önrészt

Két együttműködési szerződést kötött meg a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság a Vajdasági Fejlesztési Alappal. Ezek értelmében a turisztikai tevékenységet végző vajdasági családi gazdaságoknak és vállalatoknak a fejlesztési alap alacsony kamatlábas kölcsönöket biztosít, a titkárság viszont támogatja a sikeresen pályázók önrészét, átvállalja a hitelek kamatjait, de a kölcsönök elbírálásának költségeire is igényt tarthatnak az érdeklődők – hangzott el tegnap a két tartományi szerv közös sajtótájékoztatóján.

Ugyanezen kiemelték az együttműködés célját is: közös erővel arra törekszenek, hogy versenyképessé tegyék a vajdasági idegenforgalmat, növeljék a turisztikai kapacitásokat, kiszélesítsék a tartományi kínálatot, és lehetőséget biztosítsanak a szolgáltatások minőségének növelésére. A kedvező kölcsönökkel és a támogatással új munkahelyek létesítését is ösztönzik.

MÁR LEHET PÁLYÁZNI

Az alacsony kamatlábas kölcsönökre vonatkozó pályázatokat a Vajdasági Fejlesztési Alap jelentette meg – 500 ezer dinártól 5 millió dinárig terjedő összegekre pályázhatnak az érdeklődők – mondta Goran Savić, az Alap igazgatója.
– A pályázók bármiféle befektetésre igényelhetnek eszközökre, amelyek a vajdasági idegenforgalmi ágazat fejlesztését célozzák meg. Új turisztikai létesítmények építésére éppúgy igényelhető a hitelkeret, mint a létezők felújítására, hozzáépítésre, vagy bármilyen infrastrukturális befektetésre. Ugyanakkor pályázni lehet a már létező idegenforgalmi kínálat bővítésére irányuló projektekkel is. A pályázaton azok a családi gazdaságok adhatnak át kérelmeket, amelyeket kereskedelmi célokra is bejegyeztették a tulajdonosaik. A vállalkozók és gazdasági társaságok közül viszont azokat tudjuk segíteni, akik/amelyek a mikro- és kisvállalkozók közé sorolhatók – részletezte a feltételeket az Alap igazgatója.

Savić hangsúlyozta, hogy a kölcsönöket 1-3 százalékos kamatlábbal ítélik oda a pályázóknak, attól függően, hogy milyen fejlettségi szintű községben folytatja tevékenységét a támogatott.

FÓKUSZBAN A NŐK

A tartományi titkárság 7 millió dinárt különített el arra a célra, hogy a sikeres pályázóknak vissza nem térítendő támogatásként biztosítsa a hitelek véglegesítéséhez szükséges önrészt – mondta Nenad Ivanišević gazdasági titkár.
– A kölcsönszerződés alapján megítélt összeg 8 százalékát fedezi a tartományi titkárság. Az önrész támogatottságát 12 százalékosra növeljük, amennyiben a pályázó gazdaság vagy vállalkozás tulajdonosa nő. A gazdasági társaságok esetében akkor tudunk magasabb összeget megítélni, ha a tulajdonjog legkevesebb 51 százalékát magáénak tudhatja a pályázó nő, és a cég felelős személyeként is eljárhat. A nők kifejezettebb támogatása által a jövőben növelni szeretnénk a hölgyek szerepét a vajdasági idegenforgalmi lehetőségek felderítésében és kihasználásában – nyomatékosította Ivanišević a titkárság céljait.

Ugyanakkor elmondta azt is, hogy a fejlesztési alappal kötött másik megállapodás értelmében további 3 millió dinárt szánnak arra, hogy fedezzék a 2021-ben odaítélt hitelek elbírálásának költségeit, de támogatják a hosszú lejáratú kölcsönökre felszámolt kamatok megtérítését is. Ez utóbbit azok igényelhetik, akik az idén idegenforgalmi projektumokkal pályáztak a fejlesztési alap alacsony kamatlábas kölcsöneire.

Az idegenforgalmi fejlesztéseket serkentő hitelekről az érdeklődők a Vajdasági Fejlesztési Alap honlapján értesülhetnek, de személyesen is felvehetik a kapcsolatot az Alap szakmunkatársaival – hangsúlyozták az illetékesek a sajtótájékoztatón.