2024. április 23., kedd

Nagyszabású szúnyogirtási akció

A Ciklonizacija vállalat nagyszabású szúnyogirtási akcióba kezdett Újvidék területén, a vérszívókat repülőgépből, helikopterből, csónakokból és terepjárókból is permetezik.
A Ciklonizacija illetékese elmondta, hogy a városhoz tartozó, Duna melletti területen a szúnyogirtást két repülőgépből, egy helikopterből, csónakokból és terepjárókra szerelt berendezésekből végzik, míg a sűrűbben lakott részeket húsz, szúnyogirtószer porlasztására szolgáló géppel felszerelt pickupból végzik.
Az idén ez már a harmadik, nagyobb méretű szúnyogirtási akció, az utóbbi kettőt a héten már elvégezték, és ebből is látszik, milyen mértékben szaporodnak a rovarok.

– A szúnyogirtás eredményességének a vizsgálatából kiderült, hogy a hétfői akciónk sikeres volt. Sajnos ezután azonnal megindult Vajdaság többi területéről, főként az árterületekről a szúnyogok migrációja Újvidék lakott részei felé. Éppen ezért volt szükség újabb nagyméretű szúnyogirtási akcióra, ezért kellet a levegőből, a vízből és a szárazföldről is intézkedni. Az akciónak köszönhetően a szúnyogpopuláció újra csökkent, többé nem kritikus a helyzet – magyarázta Dario Aćimović, a Ciklonizacija sajtófelelőse. Hozzátette: az idén az időjárási viszonyok megfelelnek a szúnyogok nagymértékű szaporodásának, az egész régióban kritikus a helyzet.

A Dnevnik napilap szerint Újvidéken azért jobb a helyzet mint a többi, Duna menti városban a régióban. A Ciklonizacija ugyanis már április óta folyamatos szúnyogirtási-megelőzési akciókat folytat. A megelőzési akciók közé tartozott többek között az újtelepi és a szateliti negyedek zugos területeinek a permetezése, mert ezek a helyek ideálisak a szúnyoglárvák fejlődésére.
A közvállalatban elmondták azt is, hogy jelenleg normálisnak mondható az újvidéki „szúnyoghelyzet”, de ha szükség mutatkozik további beavatkozásra, azonnal lépnek, hiszen folyamatos a monitoring.

A Ciklonizacija felhívja a polgárok figyelmét arra, hogy naponta legalább egyszer ki kell önteni a visszamaradt vizet a virágcserepek alátéteiből, a házi kedvencek vizes táljából, az erkélyeken, udvarokon lévő hordókból stb. El kell távolítani a használt autógumikat és azokat a tárgyakat, amelyekben összegyűlhet a csapadékvíz. Ha olyan helyen tartózkodunk, ahol vannak szúnyogok, testünk minden részét ajánlatos betakarni, illetve bő ruhát hordani, mert a szűk öltözéken keresztül könnyebben támadnak a vérszívók. Kerülni kell a mocsaras, lápos területeket, mert ezeken a helyeken él a legtöbb szúnyog.