2024. április 25., csütörtök

Újvidéken járt a kínai nagykövetasszony

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere tegnap a városházán fogadta Csen Bót, a Kínai Népköztársaság belgrádi nagykövetasszonyát.
Csen Bo és Miloš Vučević megállapította, hogy a két nép között hagyományosan kiválóak a kapcsolatok.

A polgármester és a diplomata megbeszélést folytatott többek között több olyan infrastrukturális projektről, amelyek nagymértékben hozzájárulnak az ország fejlődéséhez. Vučević kiemelt jelentőségű projektnek nevezte a Fruška gora-i korridor és a negyedik újvidéki híd megépítését, amelyeket kínai partnerekkel közösen valósít meg az ország és a város. A két fél egyetértett abban, hogy Kína és Szerbia között kiváló az együttműködés, főleg a kultúra, az oktatás és a sport terén. A nagykövetasszony és a polgármester is azon a véleményen van, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet megszűnőben van, kezdenek normalizálódni a dolgok, és ennek köszönhetően a gazdasági és a társadalmi élet is visszatérhet lassan a megszokott kerékvágásba.

Vučević megköszönte a kínai nép segítségét a pandémia okozta válságos helyzetben, hangsúlyozta, hogy a szolidaritás mindig segít az embereken, még a legnehezebb időkben is.

A találkozón szó esett még az idegenforgalom gazdasági vonzatáról, valamint az infrastrukturális projektek megvalósításának a jelentőségéről. A nagykövetasszony és a polgármester megegyeztek abban, hogy a következő időszakban szorosabbra fűzik az együttműködést a kultúra, a tudomány és az oktatás terén.