2024. április 24., szerda

Újvidék hatvanegy olimpiai érméről

A több mint egy évtizede megjelent könyv második, kiegészített kiadását mutatták be Újvidéken, a Péterváradi várban.
Az újvidéki veterán sportolók egyesületének kezdeményezésére Dobrivoje Antonić ismert sportmunkás gyűjtötte csokorba még egyszer a város olimpikonjait, nemcsak az itt született sportolókat, hanem azokat is, akik pályafutásuk legalább egy időszakában Újvidékhez kötődtek, továbbá az újságírókat, edzőket, szövetségi kapitányokat és sportmunkásokat, mindazokat, akik valamilyen küldetésben ott lehettek az ötkarikáson. A második kiadásba bekerültek az új nevek, így kiderül, hogy az újkori, nyári olimpiákon 121 újvidéki sportoló 184 fellépésen összesen 61 érmet nyert.
A könyvbemutatón felszólalók kiemelték, hogy a város büszke lehet sikeres sportolóira, azokra, akik a jövőben is számíthatnak a kellő támogatásra, a szerző pedig reméli, hogy szükség lesz majd a következő kiadásra is, nemcsak a könyvébe esetleges becsúszott hibák kijavítására, hanem az olimpikonok és érmesek listájának további bővítése érdekében is.

képen (balról jobbra): Dobrivoje Antonić szerző, Đorđe Perišić olimpiai érmes vízilabdázó, a könyv recenzense, Božidar Maljković, a Szerb Olimpiai Bizottság elnöke, Miloš Vučević polgármester és Zoran Pančić kétszeres érmes evezős, az újvidéki veterán sp

képen (balról jobbra): Dobrivoje Antonić szerző, Đorđe Perišić olimpiai érmes vízilabdázó, a könyv recenzense, Božidar Maljković, a Szerb Olimpiai Bizottság elnöke, Miloš Vučević polgármester és Zoran Pančić kétszeres érmes evezős, az újvidéki veterán sp

Az időszámítás etalonja
A mai könyvbemutató sajátos bejelentője annak, ami július végén vár ránk, azaz az olimpiai játékok kezdetének. Valamikor régen ezeknek a játékoknak a kezdetéhez viszonyítva mérték az idő múlását is. Az olimpia szelleme legyőzi a világjárványt, erősebb a modern kori emberiség összes bajánál. E könyvet mindazoknak szentelték, akik a sporttörténelem során elvitték a világba városunk és országunk jó hírét. Ilyen módon mondunk nekik köszönetet, így ismerjük el törekvéseiket, így tudatjuk velük, hogy mennyire örülünk sikereiknek. A veterán sportolók egyesülete ismételten bebizonyította, hogy tagjait nem hagyja el a sportszellem, ami jelentős mozzanat társadalmunk egészére nézve. Gratulálok a szerzőnek, a Szerb Olimpiai Bizottság elnökének pedig azt kívánom, hogy Tokióba olyan csapatot vezessen, amely minden idők legerősebb szerb csapata! Jó híreket várunk tőlük, győzzenek, ahol csak tudnak, a kudarcból pedig tanuljanak! Tanulják meg, hogyan lehetnek még erősebbek – üzente a Vučević polgármester sportolóinknak.