2024. április 20., szombat

Szigorúbb ellenőrzés a határban

Büntetik azokat a gazdákat, akik nem tesznek eleget a tűzvédelmi feltételeknek

Az idén nagyobb lendülettel ellenőrzik a topolyai, illetve a községi illetékes szervek az aratásban részt vevő gépek és poroltók műszaki állapotát, illetve azt, hogy előzetesen részt vettek-e a Topolyai Községi Tűzoltószövetség által lebonyolított kontrollvizsgálaton. Erről a községi válságtörzs ülésén született döntés – tudtuk meg Zorica Rankovtól, a községi tűzoltókat tömörítő szervezet elnök asszonyától.

– A községi tűzoltószövetség koordinálásával évek óta megszervezzük az aratásban részt vevő mezőgazdasági gépek, illetve tűzoltó készülékek ellenőrzését. A szervezetünk akkreditált engedéllyel rendelkezik. Azon munkagépekre, amelyek sikerrel vették az ellenőrzést, egy-egy matricát ragasztunk. A gazdák ezzel, illetve az írásos igazolással, vagyis szerződés felmutatásával tudták a határban az ellenőrzést végző felügyelőségnek igazolni az elmúlt években is, hogy tiszteletben tartják a tűzvédelmi előírásokat – ismertette Zorica Rankov, akitől az iránt is érdeklődtünk, hogy milyen hivatalos szabályozás vonatkozik ezekre a tűzvédelmi előírásokra.

– Topolya a községi válságtörzs minapi döntésével összhangban, illetve a vonatkozó országos rendeletek nyomán fogadta el az aratásra vonatkozó szabályokat. E szerint a nyári mezőgazdasági munkálatokban, illetve az aratásban részt vevő gépeknek és a tűzoltó készülékeknek megfelelő műszaki és tűzvédelmi állapotban kell lenniük, illetve rendelkezniük kell a községi tűzoltószövetség ezt igazoló dokumentációjával – mondta el az elnök asszony, aki elárulta azt is, hogy a napokban még egy egyeztetésre kerül majd sor a községi önkormányzat, a községi mezőőrszolgálat, a válságtörzs, valamint a községi tűzoltószövetség képviselőinek jelenlétében.

– Az idén nagyobb hangsúlyt fektetünk az aratásban részt vevő munkagépek és a tűzoltó felszerelések ellenőrzésére. Ezt Szatmári Adrián polgármester támogatásával és az illetékes szervek bevonásával tudjuk megtenni. Konkrétan ez azt jelenti, hogy az azzal a feladattal megbízott egyének járják majd a határt, hogy személyesen győződjenek meg a biztonságra, vagyis a tűzvédelemre vonatkozó szabályok betartásáról. A határ ellenőrzését több szerv bevonásával a mi szervezetünk koordinálja az idén. Az erre a célra kinevezett községi felügyelőség feljegyzi majd azokat a gazdákat, akik nem tettek eleget a községi tűzoltószövetség előzetes felhívásának. Ennek alapján megtesszük az ilyenkor szokásos szabálysértési feljelentéseket a belügyi szerveknél – mondta el az elnök asszony.

– A tűzvédelmi rendelkezések betartását mind ez idáig azért nem tudtuk következetesebben számonkérni, mert Észak-Bácskában jelentősen kevesebb tűzvédelmi ellenőr tevékenykedik, mint aki el tudná látni a feladatot az alatt a néhány hét alatt. Az idén azért döntöttünk a szigorúbb ellenőrzés bevezetése mellett, mert sajnos több településen is jelentősen kevesebb mezőgazdasági termelő tett eleget a tűzvédelmi vizsgálatra vonatkozó felhívásunknak. Ezek a mulasztások elsősorban községünk kisebb falvaiban történtek meg. Magától értetődően ezekre a falvakra terelődik majd a felügyelőség figyelme. Meg kell viszont dicsérnem Zentagunarast, ahol az önkéntes tűzoltó-egyesület, illetve a helyi közösség együttműködésének köszönhetően minden várakozásunkat felülmúlta a részvételi arány, és többen jelentek meg a vizsgálaton, mint tavaly – hallottuk Zorica Rankovtól.

Azok a községbeli gazdák, akik valamilyen oknál fogva elmulasztották megejteni a gépezet vagy a tűzoltó felszerelés ellenőrzését, a következő munkanapokon még Topolyán a tűzoltólaktanyában megtehetik reggel 8 és 14 óra között. Egy-egy traktor tűzvédelmi vizsgálata 1400 dinárba kerül, a kombájnok és tehergépjárművek kontrollját 1700 dinárért végzik, a tűzoltó készülékekét pedig 450 és 500 dinárért. Az új poroltók ára 4100 és 4500 dinár. Bácskossuthfalván 8 és 13 óra között ma és holnap zárul a tűzvédelmi ellenőrzés.