2024. április 25., csütörtök

A fejlődés új irányairól tárgyaltak

Stevan Bakić és dr. Nenad Ivanišević látogatást tett a szabadkai Vámszabad Övezetben

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere és dr. Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár tegnap látogatást tett a szabadkai Vámszabad Övezetben. Először a Szabadkai Vámszabadövezet-kezelő Társaságnak a székhelyén folytattak tárgyalásokat az övezet vezetőségével, a jövőbeni szorosabb együttműködés lehetőségeiről, majd megtekintették az övezet keretében működő AMETEK vállalatot, és megismerkedtek a gyártósoron folyó munkával. A látogatás tapasztalatait az esemény végén megtartott sajtótájékoztatón összegezték.
Dr. Nenad Ivanišević elmondta, hogy a Vámszabad Övezetnek részben a tartományi kormány az alapítója. Ezért ahogy eddig is, úgy továbbra is támogatják a működését. A látogatásról elmondta, hogy a legfőbb célja az volt, hogy támogatásáról biztosítsa az önkormányzatot és az övezetet. Emellett az eseményen megismerkedtek az övezetben folyó munkával, valamint az övezet vezetőségének a jövőre vonatkozó terveivel. A tartományi titkár a Vámszabad Övezetet Szabadka munkahelyteremtésének katalizátorának nevezte. Rámutatott arra, hogy csaknem hétmillió euróval járul hozzá az önkormányzat költségvetéséhez, és mintegy hat és fél ezer munkavállalónak nyújt biztos munkahelyet. Elmondta továbbá, hogy egy munkacsoportot alapítanak, amelynek az lesz a célja, hogy a Vámszabad Övezet vezetőségével együtt kidolgozza az övezet fejlődésének stratégiáját.


Stevan Bakić a sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a Vámszabad Övezet összesen 72 hektáron fekszik, legnagyobb része Szabadkán, egy része pedig Nagykikindán található. Az övezet keretében kilenc vállalat működik. Az övezet keretén kívül, de a kisbajmoki ipari zóna területén működik még a Calzedonia – Gordon vállalat is. Az övezet vezetőségével folytatott tárgyalásról a polgármester elárulta, hogy több témát is érintettek, és megegyeztek abban, hogy a következő időszakban együtt oldanak meg két problémát. Emellett megköszönte az AMETEK vállalat eddigi tevékenységét, különösen azt, hogy még a koronavírus-járvány legnehezebb időszakában sem hagyott fel a munkával. Kiemelte, hogy a vállalat most kezd visszatérni a járványidőszak előtti termelési ütemhez. Hozzátette, hogy az AMETEK philadelphiai székhelyű vállalat, amelynek körülbelül tizennyolcezer munkavállalója, százötven gyártósora van a világ harminc országában. A Vámszabad Övezetben pedig mintegy négyszázötven munkavállalónak biztosítanak munkát.
Siegfried Held, az AMETEK vállalat globális tevékenységeinek igazgatója köszönetét fejezte ki a tartománynak és a város önkormányzatának a tíz éven át számukra nyújtott támogatásáért. Kiemelte, hogy ennek köszönhetően az AMETEK Szabadkán egy igen szerény és kicsi vállalkozásból ez alatt az idő alatt négyszázötven embernek munkát adó vállalattá nőtte ki magát. Emellett az igazgató elárulta, hogy munkájának köszönhetően Szabadkát Németország után a második otthonának tekinti.
Saša Gravor, a Vámszabad Övezet igazgatója arról számolt be az újságíróknak, hogy a tárgyaláson az övezet Szabadka fejlődésében betöltött új szerepeiről esett szó. Mint ismeretes, az övezet ma a város gazdaságának legfőbb hajtóereje. A tárgyaló felek új irányokat fektettek le az övezet fejlődése érdekében. Megállapodtak abban, hogy a tegnapi találkozó kezdete volt annak a tartós együttműködésnek a tartomány, a városi önkormányzat és a Vámszabad Övezet között. Kiemelte, hogy nem pusztán az övezetben működő vállalatok teremtenek munkahelyeket, hanem olyan cégek is megalakultak, amelyek az övezetben működő vállalatoknak nyújtanak különböző szolgáltatásokat.