2024. április 20., szombat

Bíznak a nyitásban

Az összejövetelen Nagy Miklós, a szövetség elnöke összegezte az elmúlt évet. Kiemelte, hogy tavaly a koronavírus-járvány miatt egy kicsit összetettebb volt a munkájuk, mivel az óvintézkedéseket előíró rendeletek értelmében kellett nekik is tevékenykedniük, ugyanakkor a termelők számára kiírt pályázatokkal is foglalkozniuk kellett. Mindezért a személyes találkozások helyett telefonon, interneten keresztül jutottak el a mezőgazdasági termelőkhöz, és foglalkoztak a gondjaikkal, illetve nyújtottak tanácsot számukra. Így a termelőknek tényleg csak annyira kellett bemenniük az irodáikba, hogy aláírják a szükséges dokumentumokat.

– Ez az időszak is elmúlt – szögezte le a VASZ elnöke, és hozzáfűzte, bíznak benne, hogy az elkövetkezőkben mindenféle megszorító intézkedés nélkül, normális kerékvágásban tudják végezni tevékenységüket, a termelők is hasonlóképpen cselekedhetnek, és a termésük is bőséges lesz. Nagy Miklós kiemelten beszélt az ösztöndíjprogramról is, amelynek keretében a magyar agrárminisztériummal közösen a Szent István Egyetem zentai kihelyezett konzultációs tagozatának négy hallgatója részére sikerült ösztöndíjat biztosítaniuk a 2020/2021-es időszakban 10 hónapon keresztül.

Összegezték a járványidőszak tapasztalatait, de a hangsúly az elkövetkező időszakon volt

Összegezték a járványidőszak tapasztalatait, de a hangsúly az elkövetkező időszakon volt

Az ösztöndíjasaik természetesen megismerkednek a gazdaszervezetek és a falugazdászok munkájával is – hangsúlyozta a VASZ elnöke, aki elmondta, hogy tavaly újra részt vettek a Magyarok Kenyere programban, ami során a vajdasági termelők 20,5 tonna búzát adományoztak tartományunk 47 településéről. Az évi közgyűlésen a VASZ egy egyesülettel bővült, ugyanis a szövetségbe felvették az Adahatár Tanyabarátok Egyesületét. A másik lehetséges tag, a szabadkai Pčela méhészegyesület felvételéről máskor döntenek, mert az összejövetelen az egyesület egyetlen tagja sem jelent meg, hogy bemutassa a szervezetet.
A VASZ évi közgyűléséről napilapunk Magvető mellékletében olvashatnak bővebben.