2024. március 28., csütörtök

Egységben az erő!

Bevásárlóközpont és új műfüves pálya épült Kishegyesen

„Tisztában kell lenni azzal, hogy csapatban játszunk, tudni kell, hogy milyen a mezünk színe, és azt is, hogy melyik kaput kell védeni, és melyik az ellenfél kapuja” – így húzta meg a labdarúgás és a kisebbségi lét közötti párhuzamot Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Kishegyesen, a műfüves segédpálya avatóünnepségen. A projekt a kishegyesi Egység Labdarúgóklub és a topolyai TSC Labdarúgó Akadémia közti sikeres együttműködés keretében valósult meg. Az új pálya 42×22 méteres, és a jövőben kizárólag az utánpótláscsapatok edzésére szolgál egész éven át. Máris birtokba vették a kishegyesi gyerekek, akik közt lehet, hogy ott van a falubeli felnőttcsapat, sőt akár a TSC vagy más – az európai porondon is szereplő – gárda jövőbeni sztárlabdarúgója.

Az önkiszolgáló pénteken nyit, valamint lesz itt gyógyszertár, kerékpárjavító és autómosó is

Az önkiszolgáló pénteken nyit, valamint lesz itt gyógyszertár, kerékpárjavító és autómosó is

Pásztor István szerint sok gyermek arról álmodik, hogy sikeres focista lesz belőle. Adottak most már a feltételek, hogy sokuknak ez sikerüljön is. De a lényeg, hogy itt megtanulnak küzdeni az edzők segítségével, azért a mezért és azért a színért, amit hordoznak magukon és a szívükben. Az utóbbi évek egyik legnagyobb és egyben legfontosabb vállalkozásának nevezte a TSC labdarúgó-akadémiai rendszerének kiépítését. A mez színének megbecsülését nagyon fontos Pásztor szerint már kis korban megtanulni. „Nem szabad a másik kapura játszani, tudni kell, mi az, amit meg kell őrizni, és ez nemcsak a labdarúgásra, hanem az egész kisebbségi létre jellemző kihívás” – fogalmazott.
A beruházás összértéke mintegy tízmillió dinár, amit a TSC Labdarúgó Akadémia ruházott be, anyaországi támogatásnak köszönhetően. Zsemberi János, a TSC Labdarúgóklub elnöke elmondta, hogy régióban gondolkodnak, az alközpontokban folyamatosak a fejlesztések, a közelmúltban Tóthfaluban, a kishegyesit közvetlenül megelőzően pedig Óbecsén adtak át új létesítményeket, Adorjánon is napokban adnak át új sportlétesítményt.

Kovács Károly, a projektum helyi koordinátora arról számolt be, a beruházás célja, hogy minél jobb feltételeket biztosítson a fiatal generációknak, Baranyi Béla, az Egység vezetőedzője is úgy látja, hogy ezzel óriási lehetőség tárul fel az utánpótlás-nevelés terén.

A kishegyesi műfüves pálya megnyitóján

A kishegyesi műfüves pálya megnyitóján

ÚJ KERESKEDELMI KOMPLEXUM

Pásztor István a labdarúgópálya felavatása után ellátogatott a topolyai Capriolo vállalat új üzletközpontjához, amelyen éppen az utolsó simításokat végzik. A falu közvetlen központjában megépült új komplexum keretében a Gomex önkiszolgálója már pénteken nyit a vásárlók előtt, valamint lesz itt gyógyszertár, kerékpárjavító és alkatrész-árusító részleg, autómosó és egyéb tartalmak. Hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi komplexum és a műfüves pálya mellett hamarosan megvalósul egy másik nagy beruházás is a faluban, a Művelődési Otthon és az egykori szövetkezeti otthon épületének teljes körű felújítása és a környék rendezése. „Évtizedek óta nem volt ennyi beruházás Kishegyesen” – emelte ki Pásztor.
Brindza Lajos vállalkozó, a Capriolo kerékpárgyár tulajdonosa elmondta, hogy a telek felmenő ágon, anyai örökség útján került a tulajdonába, és szeretett volna valami hasznosat és maradandót létrehozni itt a kishegyesiek számára. Ötvenmillió dináros beruházásról van szó, amely valójában helyi szinten több tíz új munkahelyet jelent, miközben más egyéb módon is hozzájárul a Kishegyesen élők életminőségének javításához.
A pályaavatón és a kereskedelmi komplexumban tett látogatáson jelen volt többek között Juhász Bálint, a VMSZ intézőbizottságának elnöke, Sándor István, Kishegyes alpolgármestere, Sárközi István, a községi képviselő-testület elnöke, valamint helyi vállalkozók, sportmunkások és tisztségviselők.