2024. április 20., szombat

Fordítottak a belgák a dánok ellen

Öt nappal a Christian Eriksennel történtek után Belgium ellen visszatért a pályára a dán válogatott, a koppenhágai találkozón azonban még a nézőtéren és a pályán is minden a halálból megmenekült középpályásról szólt. A két csapat megegyezett, hogy a mérkőzés 10. percénél (ami Eriksen mezszáma) egy percre megállítják a játékot, hogy tapssal a kórházban fekvő csapattársukat éltessék.

Kevesen gondolták volna, hogy ehhez a pillanathoz már a vezetés tudatában érkezik meg Dánia, méghozzá az Eb-k történetének egyik leggyorsabb gólja után. A 2. percben a védő Jason Denayer rossz passza sokba került a belgáknak, hiszen arra lecsapott Pierre-Emile Hojbjerg, helyzetbe hozva Yussuf Poulsent, akinek bal alsó sarokba tartó lövését Thibaut Courtois már nem érte el.

A dánok váratlanul nagy iramot diktáltak a mérkőzés elején, kapujuk elé szorítva a belgákat, akik fokozatosan magukhoz ragadták a kezdeményezést ugyan, de az első félidőben komoly helyzethez nem jutottak.

Nem úgy a másodikban, ahol már többször is megcsillant a világ egyik legerősebb csatársora. Az 55. percben Romelu Lukaku meglógása és Kevin De Bruyne önzetlen passza után Thorgan Hazard lőtte be az egyenlítőgólt, majd a 70.-ben egy szintén a védőkön magát áthámozó Lukaku által kialakított helyzet végén De Bruyne találatával át is vették a vezetést a belgák. Ez utóbbi találatot csak még fájdalmasabbá tette, hogy pillanatokkal korábban Mikkel Damsgaard a tizenhatoson belül egy nem is veszettnek tűnő helyzetben földobta magát és sárgát kapott érte.

A dánokban még maradt lendület, Martin Braithwaite többször, köztük egy fölső kapufával is veszélyeztette a belga kaput. Egy utolsó esélyt jelentő szabadrúgáshoz még Casper Schmeichel is előrejött a kapuból, így végül csak Paulsen blokkolásán múlt, hogy a gyors labdakihozatal után a belgák előre lőtt labdája nem jutott el az üres kapuig. A dánok ugyan egyenrangú ellenfélnek bizonyultak, két meccs után mégis pont nélkül állnak, míg a belgák az idei Eb első fordítása után már a nyolcaddöntőben érezhetik magukat.

 Koppenhága: Dánia–Belgium 1:2 (1:0)

 Parken Stadion, vezette: Björn Kuipers (holland), Gólszerzők: Poulsen a 2., illetve T. Hazard az 55. és De Bruyne a 70. percben.