2024. április 25., csütörtök
EB-HÍREK

Ronaldo, a rekorder

A magyarok ellen gólt lövő Cristiano Ronaldo minden idők legeredményesebb Európa-bajnoki gólszerzője 10 találattal. A Puskás Arénában a 87. percben tizenegyesből betaláló Ronaldo a kontinensviadal előtt a francia Michel Platinivel állt holtversenyben az élen. Platini 9 gólját egyetlen tornán, az 1984-esen érte el, míg Ronaldo ötödik Eb-jén szerepel, és szerez gólt. Az aktív játékosok közül Antoine Griezmann van még közel a listavezetőhöz.

Az Eb-k góllövőlistája: Cristiano Ronaldo 11, Platini 9, Shearer 7, Griezmann, Van Nistelrooy, Kluivert, Rooney, Henry, Ibrahimović 6 stb.
Szintén Ronaldo nevéhez fűződik a szereplési rekord is, hiszen a 2020-as Eb-n pályára lépő portugál az első labdarúgó, aki öt kontinenstornán szerepel, ebben is a 22 Eb-meccsel csúcstartó. A futballtörténelemben a spanyol Iker Casillas volt eddig az egyetlen játékos, aki öt Európa-bajnokságon vett részt, de ő 2000-ben és 2016-ban nem lépett pályára.
Az Eb-ken legtöbbször pályára lépett játékos: Cristiano Ronaldo (22 alkalommal), Schweinsteiger (18), Buffon (17), Van der Sar, Thuram, Fàbregas, Iniesta, Pepe (16) stb.

Pavard rövid időre elájult

Saját elmondása szerint 10-15 másodpercre elájult Benjamin Pavard, a világbajnok francia válogatott védője a németek ellen 1:0-ra megnyert keddi összecsapáson. A müncheni mérkőzésen a Bayern futballistája Robin Gosensszel ütközött egy beadást követően, majd percekig ápolásra szorult, de visszatért a pályára. „Ki voltam ütve tíz-tizenöt másodpercre, azután már jobb volt” – mondta a meccs után a jobb hátvéd. A torna előtt mind a 24 részt vevő csapat aláírta azt az egyezményt, amely különleges szabályokat ír elő a lehetséges agyrázkódásos esetekre. Mindezek ellenére a profi játékosokat tömörítő FIFPro alelnöke, Francis Awaritefe arról beszélt, hogy a futballban ezzel a jelenséggel továbbra sem foglalkoznak kellőképpen. A szervezet például már hosszabb ideje próbálja elérni, hogy ilyen esetekben átmenetileg cserélni lehessen a keretben, a játékos pedig hat nap után visszatérhetne a csapathoz. „Nagyon aggódunk, mivel a labdarúgás komoly lemaradásban van más sportágakkal szemben az agyrázkódási protokollok tekintetében” – tette hozzá Awaritefe.

Gazdag kikerült a magyar keretből

Gazdag Dániel sérülése nem jött rendbe, így távozott a magyar válogatott keretéből. Az MLSZ szerdai tájékoztatása szerint a 25 éves játékos visszatér a klubjához, az amerikai bajnokságban szereplő Philadelphia Unionhoz. Marco Rossi szövetségi kapitány együttese szombaton újra a Puskás Arénában lép pályára a világbajnok franciák ellen, majd a csoportkört jövő szerdán Münchenben a németek vendégeként zárja.

Ejtőernyős sebesített meg több embert Münchenben

Balesetet okozott és több embert megsebesített egy Greenpeace-aktivista kedden este Münchenben a Franciaország–Németország mérkőzés helyszínén. A férfi motoros ejtőernyővel ereszkedett az Allianz Aréna fölé, majd beleakadt a tetőszerkezetre kifeszített kábelekbe. Az ütközés után az ejtőernyő megbillent és a nézőtér felé zuhant, a tüntetőnek viszont még éppen időben sikerült elkormányoznia az ülések felől a gépét, és a pályán landolt, ahol azonnal elfogták és őrizetbe vették. A katasztrófát a manőverrel sikerült elkerülni, ám így is több ember megsérült és kórházi kezelésre szorult. A környezetvédelmi szervezet az eset után közleményben fejezte ki sajnálatát a baleset miatt. Egyúttal jelezte, a terv az volt, hogy aktivistájuk az ejtőernyőről egy nagy latexlabdát ejt a stadionba, aztán az aréna felett továbbrepül. „Sajnos nem alakult minden a terv szerint” – jelezte a Greenpeace, amely a Volkswagen autógyár ellen tüntetett az akcióval.