2024. április 25., csütörtök

Új igazgató, új könyvek és tervek

A Szenttamási Népkönyvtárban felkészültek a nyárra és az őszelőre is

Május vége óta új vezetője van a Szenttamási Népkönyvtárnak. A képviselő-testület legutóbbi ülésén az intézmény élére Pintér Andreát nevezte ki. A napokban felkerestük az új igazgatót, aki az ott dolgozókkal máris hatalmas munkába kezdett, hiszen egy évtized után (újból) el kell végezni a könyvállomány revízióját.

−A könyvtárak tíz évente kötelesek elvégezni a nagyleltárt, ez azt jelenti, hogy egyenként levesszük a könyveket a polcról, lellenőrizzük milyen állapotban vannak, melyek azok a kötetek, amelyeket már nem olvasnak, vagy elvesztek, esetleg sérültek, és ezeket törölni kell az állományból. Nagy segítségünkre vannak a turiai és a nádaljai könyvtárosok is, akik néhány hétig felváltva dolgoznak a szenttamási és a helyi fiókkönyvtárakban. Korábban a felülvizsgálat idejére bezárt az intézmény, az idén rövidített munkaidővel ugyan, de nyitva tartunk, így aki szeretne a nyári hónapok alatt is könyvet kölcsönözni, nyugodtan betérhet hozzánk – magyarázta Andrea.

A könyvek átnézéséhez kapcsolódik az első kérdés is. Mit mondhatunk el a könyvtárban található magyar könyvállományról? Ideértve a gyermekeknek, az ifjúságnak és a felnőtteknek szóló könyveket, illetve a háziolvasmányokat?

−A magyar könyvállománnyal azt hiszem elégedettek lehetnek az olvasók, hiszen nagyon sok új, és érdekes könyvvel gazdagodott az utóbbi években a könyvtárunk, amely a korábbi igazgató, Kiss Éva érdeme. Nemcsak a felnőtt korosztály, hanem a kisiskolások és a középiskolások is nagyon sok új, érdekes olvasnivalót találhatnak, és igyekszünk mindig beszerezni a legújabb műveket is. Nemcsak szépirodalmi, hanem természet- és társadalomtudományi, művészeti tematikájú könyvekből ugyancsak bő a választék. A gyermekek és az ifjúság körében népszerű olvasmányokat is megtalálhatják, emellett a háziolvasmányokból is megfelelő a kínálat. Az év elején a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével a magyar kormány támogatásának köszönhetően mintegy száz, az elmúlt 1-2 évben megjelent magyar nyelvű könyv került a polcokra. Olvasóink leginkább a romantikus- és kalandregényeket, továbbá a krimiket kedvelik, de a történelmi műveket is gyakran olvassák. Számukra jó hír, hogy az MNT jóvoltából a könyvtárunkba is megérkezett a Borovszky Samu: Magyarország vármegyéi és városai című 26 kötetből álló kiadvány, amely a magyar korona országai történetének, földrajzi, képzőművészeti, néprajzi, hadügyi és természeti viszonyainak enciklopédiája. Könyvállományunkat több forrásból gyarapítjuk, a szenttamási önkormányzat minden évben egy meghatározott összeget irányoz elő könyvvásárlásra, emellett a művelődési minisztérium támogatásának köszönhetően hazai kiadók műveiből válogathatunk. A napokban írtuk alá a tartományi művelődési titkárság szerződését, akik megháromszorozták az eddigi céleszközöket, így az idén 90 ezer dinárból vásárolhatunk könyveket, amelyeket a szenttamási, a turiai és a nádaljai könyvtárak között osztunk el – sorolta beszélgetőtársunk.

Helytörténeti kötetekből jelenleg milyen a kínálat?

−A helytörténeti részlegünk is szépen gyarapodik, itt őrizzük a szenttamási alkotók munkáit, illetve a Szenttamásról készült fotókat, újságcikkeket. Gion Nándor és Végel László művei az olvasók körében is nagyon népszerűek, mellettük többek között Horváth Futó Hargita, Szlimák Sándor, Radoslav Subić, Dušan Mudrinski, Milan Đorđević kutatómunkái is megtalálhatók. Az év elején a Gion Nándor Kulturális Központ egy 20 címszóból álló könyvcsomaggal ajándékozott meg bennünket. A kutatómunkákból több helytörténeti kötet készült, de a Gion-fordításkötetek, valamint a 2019. évi Gion Nándor Novellapályázat antológiája is felkerült a helytörténeti részleg polcaira. Ezen az osztályon őrizzük intézményünk legrégebbi könyveit is, amelyek az 1800 évekből származnak.

Nyakunkon a nyár, a szabadságok ideje, pár hónap múlva az ősz is itt lesz. A felnőtteknek és a gyerekeknek is ilyenkor több idejük jut az olvasásra. Vannak-e tervek erre az időszakra?

−Elsődleges feladatunk a leltározás mielőbbi befejezése, hogy az olvasók egy rendezett, áttekinthető könyvtárba térhessenek be. A járványügyi helyzet is lassan lehetővé teszi, hogy rendezvényeket szervezzünk, több könyvbemutató egyeztetése van folyamatban, melyekről időben értesítjük a polgárokat. Szeretnénk megszólítani a legfiatalabb korosztályt, mert sajnos azt tapasztaljuk, hogy nagyon keveset olvasnak. A nyári szünidő alatt az olvasás-népszerűsítő akciónkkal az általános iskolás diákokat célozzuk meg. Azok, akik rendszeresen vezetik az olvasónaplót, a tanév kezdetén könyvcsomagot kapnak. Ezzel is próbáljuk őket a rendszeres olvasásra motiválni. A könyvhónap alkalmából, október folyamán az idén is engedménnyel írjuk majd be új tagokat, és hosszabbítjuk meg a régiek tagságát. Minden évben az általános iskolák első osztályos tanulóit is vendégül látjuk, bemutatjuk nekik intézményünket, és díjmentesen megkapják a tagsági kártyájukat. Az elmúlt héten 3 elsős csoport is járt nálunk. Újdonságként kiemelhető, hogy a várandós kismamák is ingyenesen íratkozhatnak be a könyvtárunkba. A járvány miatt több rendezvényünk is elmaradt, bízom benne, hogy ezeket már nem kell többé elhalasztani, és a már hagyományos községi szavalóversenyt, valamint a Milan Dunđerski Költészeti Díj átadását is meg tudjuk tartani – mondta végezetül a Népkönyvtár új igazgatója.