2024. március 28., csütörtök

A magyar légtér maradjon magyar kézben!

Fontos kérdés a légi irányítás reformja, de ez nem történhet a nemzeti hatáskörök kárára véli Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő

Az Európai Parlament Közlekedési és Turisztikai szakbizottsága a héten alakítja ki álláspontját az Egységes Európai Égbolt (SES2+) javaslattal kapcsolatban, amellyel az Európai Bizottság az európai légtérhasználat és légi irányítás reformját tűzte ki célul. Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő a héten esedékes szavazás kapcsán elmondta, hogy fontos kérdés a légi irányítás reformja, de ez nem történhet a nemzeti hatáskörök kárára.

„A légtér és annak irányítása, figyelése biztonsági kérdés, ennél fogva a magyar légtér irányítása, magyar nemzeti hatáskör kell, hogy maradjon. Ezért, olyan javaslatot várunk az EP szakbizottságától, amely egyértelműen tiszteletben tartja a nemzeti szuverenitás elvét" – mondta el a fideszes képviselő.
„Támogatunk egy újszerű megközelítést a légtérhez, amely biztosítja a fenntartható használatot, és hozzájárul a negatív környezeti hatások csökkentéséhez is, mint például lég-, és zajszennyezés csökkentése. Viszont a fő elv a jogbiztonság elve kell, hogy legyen. A szerepeket és a felelősségeket, ideértve a döntéshozatali és szabályozási jogköröket egyértelműen kell leosztani, tiszteletben tartva a tradicionális nemzeti hatásköröket" – tette hozzá Deli.
Az Európai Bizottság 2020-ban vizsgálta felül az Egységes Európai Égbolt jogalkotási kezdeményezést, és tett újabb, naprakészebb javaslatokat az európai légtér és légi irányítás reformját megcélozva. Az Európai Parlamentben folyamatban van a hivatalos parlamenti álláspont kidolgozása. E hét szerda-csütörtök szavaz az EP Közlekedési és Idegenforgalmi bizottsága a szakbizottsági javaslatról. A hivatalos EP álláspont elfogadása után, indulhatnak az intézményközi egyeztetések, ahol a Tagállamok és az Európai Parlament fogják közösen kialakítani a végső jogszabálytervezetet.