2024. március 19., kedd

A lakosság csaknem fele egészségesebben él

Szerbiában a kapcsolattartás igénye erősebb, mint a fertőzéstől való félelem

A kiégés szindróma Lengyelország és Oroszország után a szerbiai polgároknál a legkifejezőbb – mutatott rá egy nemzetközi tanulmány, mely szerint az első helyen állunk a vitaminok és a táplálékkiegészítők mennyisége, és az európai országok között a második helyen vagyunk a megelőző vizsgálatok lemondásának aránya tekintetében.
A nemzetközi felmérés során 15 országot vettek figyelembe, és összesen 30 ezer embert kérdeztek meg. A STADA Group által készített felmérés azt vizsgálta, hogy az európaiak miként viselik a járványidőszakot, illetve milyen mértékben módosították a hétköznapi szokásaikat az elmúlt időszakban. Ez által kiderült, hogy a korlátozások és a kijárási tilalom nagy hatással volt az európai polgárok nagy részére, hiszen minden negyedik nyugtalanságra panaszkodott, illetve ma is szorong, és a megkérdezettek 15 százaléka alvási gondokkal küzd. Közülük a többség 35 évnél fiatalabb.
A szerbiai polgárok esetében kimutatták, hogy a megkérdezettek egyharmadánál a járvány stresszt váltott ki, illetve belső nyugtalanságot, habár szinte azonos arányban jelentették ki, hogy semmilyen hatást nem gyakorolt a mentális egészségükre a megváltozott helyzet.
Amíg az európaiak többsége a fertőződéstől tartott, megszakították a kapcsolatot a tágabb családtagjaikkal és a baráti körükkel. A szerbiai polgárokat éppen az emberekkel való közeli kapcsolattartás hiánya aggasztotta, nem kevésbé, mint a franciákat, az osztrákokat, a briteket, németeket, svájciakat, portugálokat, belgákat, cseheket, hollandokat és spanyolokat. Szerbia polgárait ettől kevésbé foglalkoztatta a fertőzés veszélye, vagy a járvány pénzügyi következménye.
Érdekesség, hogy az európaiak 70 százaléka kész arra, hogy beruházzon a saját egészségének fenntartásába, és 45 százalékuk már most egészségesebben és változatosabban táplálkozik. Szerbiában a megkérdezettek 54 százaléka állította, hogy egészségesebb és minőségesebb táplálékot vásárol. Mindenek előtt a fiatalok állították, hogy fitneszapplikációk segítségével tornáznak, illetve a megkérdezettek egyharmada vallotta, hogy sportos és egészséges életmódot folytat.
Az európaiak háromnegyede elégedett az egészségügyi rendszer működésével, sőt Szerbiában is a megkérdezettek több mint fele vallotta, hogy bízik a rendszerben, illetve abban, hogy a következő járványra már felkészültebben tekint majd.