2024. április 24., szerda

Többet költünk élelmiszerekre, kevesebbet az utazásokra

Az EY közvéleménykutató szervezet Szerbiában és globális szinten még tavaly decemberben elvégzett kutatása szerint, amely A fogyasztók szokásának változásának indexe elnevezést viseli, a megkérdezettek 56 százaléka úgy véli, hogy a koronavírus-járvány okozta félelem hatása az életükre két éven belül megszűnik – írja a 021.rs hírportál.
A megkérdezettek 13 százaléka állítja, hogy nem fél a vírustól, 14 százalékuk nem tudja, míg 7 százalékuk szerint a járványtól való félelem továbbra is hatni fog az életükre az elkövetkező háromtól öt évben. A fogyasztók leginkább a családjuk egészségéért aggódnak, Szerbiában 73 százalékuk ezen a véleményen van, globális szinten pedig 87 százalékuk.
Az aggodalomra okot adó tényezők között a második helyen az ország gazdasági állapota helyezkedik el. Szerbiában sokkal kevesebb ez az arány, mindössze 69 százalék, mint a világban, ahol 93 százalék. Érdekesnek számít az az adat is, miszerint Szerbiában a megkérdezettek 51 százaléka aggódik a saját anyagi helyzetén. Globális szinten 78 százalékukat aggasztja a koronavírusnak a pénztárcára gyakorolt hatása.
A konkurencia most jobban, mint korábban bármikor aggilitást és rugalmasságot jelent. Az utóbbi generáció fogyasztója nem szeretné vesztegetni az idejét és mindent rögtön akar. Ez leginkább a mileniumi generációra igaz, vagyis a 18 és 35 év közöttiekre. Digitális csatornákon keresztül kommunikálnak a vállalatokkal, a társadalommal és a környezetükkel is, hogy minél gyorsabban megkapják azt, amit szeretnének – áll a az EY közleményében.
A járvány leginkább a társalgás módját változtatta meg, amellyel Szerbiában az ezer megkérdezett 93 százaléka egyezett, különösen a 30 és 39 év közöttiek. Emellett 89 százalékuknak meg kellett változtatnia a szokásait, amely leginkább a 18 és a 29 év közöttiekre igaz. A vásárlási szokások a megkérdezettek 79 százalékánál változtak meg.
A vásárlás során azonban továbbra is az árak jelentik a legfontosabb szempontot, amelyet a megkérdezettek 74 százaléka állított, a második helyen pedig a termék márkája áll. Továbbra is a legtöbbet költenek élelmiszerre és a járvány előttihez hasonlóan tisztálkodási szerekre, házi tisztítási szerekre, valamint alkoholmentes italokra is. A megkérdezettek 80 százaléka kevesebbet költ az utazásra és a pihenésre.