2024. április 18., csütörtök

A nők kiváltságként élik meg a kisebbségi létet

Hat vajdasági nemzeti kisebbség kiemelkedő női pályafutását ismertették a közösségek sikeres női tagjai

Százévente talán egyszer születik olyan tünemény, amilyen Romhányi Ibi volt – emelte ki a közösségünk egyik legmeghatározóbb női alakjának pályafutását Erdődi Edvina, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke tegnap a tartományi jogvédő díszülésén, amelyen a vajdasági nemzeti kisebbségek kiemelkedő női tagjainak életútjait ismerhették meg az érdeklődők. Lapunk igazgatóhelyettese mellett az eseményen felszólaltak a bunyevác, a roma, a román, a ruszin és a szlovák közösségek sikeres női tagjai is, bemutatva a nemzeti tanácsok által kiválasztott, kisebbségben érvényesülő nőket.

– Az ilyen jellegű események szervezésével növelni szeretnénk annak a lehetőségét, hogy egy adott közösség felfigyeljen értékeire, és megismerje a köreiből kiemelkedő személyiségeket. A kisebbségben élő sikeres nők életútjai példaként szolgálhatnak az adott közösség fiatal lányainak, asszonyainak és más női tagjainak. Egyidejűleg felhívjuk a közvélemény figyelmét a nemi egyenjogúság jelentőségére, és küzdünk az előítéletek ellen is – hangsúlyozta a találkozón Snežana Knežević, a tartományi jogvédő nemi egyenjogúsággal megbízott helyettese.

A díszülés másik szervezője a tartományi ombudsman nemzeti kisebbségek jogainak megvalósításával megbízott helyettese, Orosz János volt, aki a találkozó egyik legfontosabb hozadékának a nemzeti tanácsokkal megvalósított együttműködést emelte ki. A kisebbségek képviseletei önmaguk választották ki azt a nőt, aki munkásságával és tevékenységével megpecsételte az adott nemzeti közösséget – mondta Orosz. 

A Magyar Nemzeti Tanács által kiválasztott ikonikus színésznőt, Romhányi Ibit a sikeres fiatal jogásznő, Erdődi Edvina mutatta be a meghívott vendégeknek. Lapunk igazgatóhelyettese szerint vajdasági magyar nőnek lenni kiváltság... Részletekről a holnapi nyomtatott lapunkban olvashatnak!