2024. április 25., csütörtök

Nem kell adózni?

Aleksandar Vučić szerb államfő ígérete szerint a 40 év alatti szerbiai polgároknak nem kell jövedelmi adót fizetniük, de nem tudni, mikortól

Jelentős közlemény csomagot hozott nyilvánosságra a minap Aleksandar Vučić szerbiai államfő. A legfrissebb állami intézkedések célja a foglalkoztató szféra és a dolgozók ösztönzése. Az intézkedés első pontja szerint minden 40 évnél fiatalabb szerbiai polgár mentesítést kap a jövedelemadó fizetése alól. Mint ismeretes, ezt az illetéket minden olyan polgár köteles volt fizetni, akinek a jövedelme magasabb volt az átlagkeresetnél.
– Ez az intézkedés nem hoz jelentős veszteséget az államnak. Elsősorban egy utalás a fiataloknak, hogy a kormány gondol rájuk – közölte az államfő.
A másik fontos közlendő hír, hogy három éven át tartó, 70 százalékos adó- és járulékfizetés-mentesítésben részesülnek a foglalkoztatók bizonyos esetekben. Ezek azok az fennálló helyzetek lehetnek, amikor a foglalkoztatott először zárkózik fel a munkaerőpiachoz, a dolgozó jövedelme a minimális átlagbér alatt van, illetve maga a cég nem csökkentette munkásai számát az elmúlt három év során.
– Elvárásaink szerint ez a foglalkoztatási szint növeléséhez járul majd hozzá, a munkaadók szívesebben vesznek fel friss munkaerőt, nem csökkentik a munkaerő számát – jelentette ki Vučić.
A hármas pont elsősorban a kutatóintézeteket érinti. Szintén 70 százalékos adókedvezményben részesülnek azok a személyek, akik fejlesztésen, kutatáson dolgoznak.
– Ezeknek a támogatásoknak az a céljuk, hogy Szerbia minél vonzóbb beruházási térséggé váljon a kutató és fejlesztő intézetek számára. Telepedjenek le az országba, és dolgoztassák a szerbiai fiatalokat, kedvező körülmények között – mondta az államfő.