2024. április 24., szerda

Jó termés ígérkezik

Búzanapot tartottak a Római-sáncokon

Az Újvidéki Növénytermesztési és Konyhakertészeti Intézet tegnap kalászosnövény-, takarmánynövény- és olajrepcenapot tartott. A találkozón termelők és szakemberek vettek részt, hogy tapasztalatokat cseréljenek és információkkal gazdagodjanak. Ivica Radović, a környezetvédelmi minisztérium államtitkára elmondta, az intézet ezen a napon a saját parcelláin a nyilvánosságnak bemutatja a tudományos eredményeit, a legkorszerűbb irányzatokat a mezőgazdasági termelésben, valamint a legújabb fajtákat. Szembeötlő, hogy az idén sokkal szerényebb keretek között zajlott le a rendezvény, mint a pandémia előtti években, amikor több ezer hazai és külföldi vendég volt kíváncsi a fajtabemutatóra.

Az Újvidéki Növénytermesztési és Konyhakertészeti Intézet az egyik legjelentősebb tudományos intézet Szerbiában, amely az évek során nemzetközi hírnévre tett szert. Megalakulása óta a növények előállítására összpontosít, edddig 1200 fajtát nemesített, és ebből 1000 van bejegyezve – közölte Radović.

Kiemelte, a búzanap lehetőséget nyújt arra, hogy a gazdák, a szakemberek és a felvásárlók találkozzanak, és megvitassák a mezőgazdaság jelenlegi kihívásait.

Jegor Miladinović, az intézet igazgatója kifejtette, a tavaszi időjárás kedvezett a termelőknek, így bizakodó a kalászosok idei termésével kapcsolatban. Hangsúlyozta azonban, hogy nemcsak az időjárási körülmények befolyásolják a hozamot, hanem a legújabb agrotechnológiai eljárások is kulcsfontosságúak ahhoz, hogy minden fajta kihasználja a genetikai lehetőségét, ami a minőséget és a termést illeti.

– Az intézetnek nagy a gabonaválasztéka, hiszen nemcsak a búza, hanem a többi gabonafajta nemesítésén is dolgozunk. Ezek elsősorban az árpa, a zab és a rozs. Az a cél, hogy olyan fajtákat állítsunk elő, amelyeknek potenciálisan nagyobb ahozamuk, és magasabb minőségük lehet a jelenleg piacon lévőknél – közölte Miladinović.

A termelők és a szakemberek is elégedettek a gabona állapotával, szerintük a hűvös, száraz tavasz nagyon jót tett a kalászosoknak. Úgy vélik, hogy a kukoricának, a napraforgónak és a szójának kedvezhet a forró nyár.