2024. március 29., péntek

Indiai és bangladesi munkások a szerbiai szállodákban

A hazai hotelek továbbra is a koronavírus-járvány következményeivel küszködnek: kevesebb a vendég, de kevesebb az alkalmazott is. Az utóbbi egy évben 6300 dolgozó hagyta el az ágazatot, a minimális, 32 000 dinár körüli kereset miatt pedig itthon szinte nincs is érdeklődés a szállodai munka iránt.

Így alakult ki a mostani helyzet, melyben sok hoteltulajdonos távoli országokból érkező munkások alkalmazásáról folytat tárgyalásokat a közvetítő ügynökségekkel, ha még nem sikerült külföldi munkaerőt szereznie – írja a Blic.
Nem kevesen vannak, akik szívesen vennének fel dél-ázsiai, konkrétan bangladesi munkásokat, mások arra számítanak, hogy majd az állam segít a probléma megoldásában. A Szerbiai Szálloda- és Vendéglátóipari Üzleti Egyesületben (HORES) azt mondják, a munkaerő- és vendéghiány miatt újabb segélyt kérnek a kormánytól, mégpedig visszamenőleg, az év első öt hónapjára.
,,Sok nehézséggel szembesülünk, nemcsak az a gond, hogy sokáig bezárásra kényszerültünk, hanem az is, hogy most nincs aki dolgozzon a szállodákban. A fennmaradásban segített ugyan az első kormánycsomag, de további támogatásra lenne szükségünk. Hatezer-háromszáz ember elment, nincs elég szakács, pincér. A válság miatt a szállodák működtetői csak minimálbért tudnak nekik fizetni. Sürgős megoldásra lenne szükség, az egyik közkedvelt idegenforgalmi központ szállodája például éppen bangladesi munkásbehozatalról tárgyal” – nyilatkozta Georgi Genov, a HORES igazgatója, hozzátéve, hogy pillanatnyilag csak Máltán több mint 1000 szállodai munkást keresnek. Genov szavait alátámasztja az egyik belgrádi hotel menedzsere is.
,,A fővárosban egyre több a szállodai vendég, de még mindig nincsenek elegen a járvány következményeinek enyhítéséhez. A bevétel drasztikusan lecsökkent, főleg minimálbért fizetnek az alkalmazottaknak, így érthető, hogy sokan távoztak. Mi is munkások nélkül maradtunk, most külföldről próbálunk munkaerőhöz jutni. Az alacsony bér kevés országban kelti fel az érdeklődést a szerbiai munka iránt. Ezek közé tartozik India és Banglades, mert a járvány idején sok ottani ember maradt munka nélkül az Egyesült Arab Emírségekben. Oda pillanatnyilag nem mehetnek vissza, sok az állástalan, és azt reméljük, hogy mi majd megfelelő egészségügyi előírásokhoz igazodva alkalmazhatjuk őket. Attól tartunk, hogy a még meglevő személyzetet is elcsalogatják más országok” – magyarázta a menedzser, aki szerint fontos lenne az újabb állami segítség, mert különben nem tudják megfelelő módon kiszolgálni az egyre nagyobb számban érkező vendégeket.
A városi szállodák a harmadik kormánycsomagból az idén, akárcsak tavaly, fekhelyenként 350, szobánként pedig 150 eurót kaptak, ezenkívül alkalmazottanként egy minimálbért, és, ha igényelték, még háromszor fél minimálbért is átutaltak nekik, mint a többi vállalatnak.