2024. március 29., péntek

Június végén iratkozás a zentai középiskolákba

Összesen 300 férőhely áll rendelkezésre

Múlt héten lezajlottak az érettségi vizsgák a zentai középiskolákban. Az eredményekről és a következő tanévről egy sajtótájékoztató keretein belül számolt be a négy intézmény igazgatója.

Csikós Pajor Gizella, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium vezetője elmondta, hogy az idei évben utoljára még két szakon, a matematikai és a képzőművészeti szakon érettségiztek a végzős diákok. Hozzátette, hogy a felvételi vizsgák már május 8 – 16. között lezajlottak: matematikát 31 diákból 23, az informatikát 41-ből 32-en, a képzőművészetit pedig 30-ból 25 teljesítette.

Elmagyarázta, hogy volt olyan jelentkező is, aki mind a matematikai, mind pedig az informatikai felvételire jelentkezett. Pontosított, hogy szeptembertől mindhárom szakon húszas létszámú osztályt indítanak majd. A kollégiummal kapcsolatban elmondta, hogy továbbra is 150 férőhelyes kapacitással működik majd, amelyet már a Bolyais diákok teljesen feltöltenek.

A zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola végzős diákjai is a múlt héten érettségiztek. Összesen 3 osztály vizsgázott két szakirányon. Tóth Kornél, az intézmény igazgatója elmondta, hogy a következő tanévben lesznek először 3. osztályos bank és biztosítási ügyintézők, ami egyben azt is jelenti, hogy biztosítani kell számukra a szakmai gyakorlatot, illetve az iskola falain belül is azt a számítógépes programot, amelyen gyakorolhatnak. Hozzátette, hogy jövőre újabb 3 osztályba várják a diákokat. Magyar nyelven pénzforgalmi ügyintéző és kereskedelmi-szolgáltatási ügynök szakra, míg szerb nyelven csak kereskedelmi-szolgáltatási ügynök szakra iratkozhatnak az érdeklődők.

A Zentai Gimnáziumban az idén 69 érettségiző diák volt: 2 magyar és 2 szerb osztály fejezte be a gimnáziumi tanulmányait. Ujházi Éva ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a szerb tagozatokon először érettségizett a két tannyelvű osztály. A következő tanévben 3 osztályt nyitnak majd: 2 magyart és 1 szerbet. Az elsős gimnazisták magyarul az általános és nyelvi szakon, míg szerbül csak általános szakon tanulhatnak.

Az Egészségügyi Középiskolában is sikeresen lezajlott az érettségi, ahol a végzősök egy tesztet írtak, emellett a gyakorlati tudásukról is bizonylatot tettek. Összesen 86 tanuló fejezte be a középiskolai tanulmányait itt: két magyar és egy szerb osztály. Nagy Abonyi Zoltán, az iskola igazgatója elmondta, hogy a következő tanévben három, 30 létszámos osztályt indítanak: magyarul egészségügyi nővér és gyógyszerésztechnikus, szerbül pedig egészségügyi nővér szakon tanulhatnak a jelentkezők.

A sajtótájékoztatón jelen volt Juhász Attila, Zenta község tanácsának művelődéssel és oktatással megbízott tagja, aki elmondta, hogy Zenta községben összesen 220 diák fejezte be az általános iskolát. Hozzátette, hogy a középiskolákba június végén iratkozhatnak be a jövendőbeli diákok, ahol 300 hely várja őket.