2024. április 19., péntek
SZENTTAMÁS

Elismerés harminchárom szenttamási önkéntes véradónak

Radoslav Došlov száz alkalommal adott életmentő folyadékot

Az önkéntes véradók világnapján, június 14-én kiosztották az emléklapokat a jubiláló véradóknak. Mint ismeretes, ez a nap Karl Ladsteiner osztrák származású, amerikai Nobel-díjas tudós születésnapja, aki munkatársaival elindította a vérrel való gyógyítás forradalmasítását, rámutatott arra a lehetőségre, hogy sok-sok önfeláldozó ember véradománya segítségével helyreállítható, megmenthető sérültek és betegek élete, egészsége.

A kiosztásra váró díjak, elismerések és köszönőlevelek (Paraczky László felvétele)

A kiosztásra váró díjak, elismerések és köszönőlevelek (Paraczky László felvétele)

A Vadászotthonban megtartott díszülésen az önkéntes véradókat Radivoj Debeljački Szenttamás polgármestere köszöntötte, rámutatott az önkormányzat és a Vöröskereszt szervezetének kitűnő együttműködésére.
− Ami az önkéntes véradók számát illeti, az önkormányzatban mindannyian elégedettek vagyunk, ugyanis ezen a téren tartományban a jobbak közé tartozunk. Véradóink az elmúlt időszakban, így a járvány idején is bizonyítottak, humánus cselekedeteik minden várakozást fölülmúltak – fogalmazott a szenttamási polgármester. Hozzátette, hogy a községben élő polgárok mintegy négy százaléka önkéntes véradó, és ez az adat önmagáért beszél.

Goran Radovanović, a szervezet titkára elmondta, hogy mintegy fél évszázaddal ezelőtt indult szervezett szenttamási akciók keretében Turia és Nádalja települések is több alkalommal jeleskedetek, és hozzájárultak a község országos elismeréséhez a humanitárius tevékenységek területén. Egyúttal megköszönte a humánus embereknek, hogy időt szakítanak a véradásra, és hogy életeket mentenek.
− Ma egy olyan önkéntes is köztünk van Došlov Radoslav, aki 100 alkalommal adott életmentő folyadékot. Rajta kívül ketten 50, hatan 35, továbbá öten hússzor, heten tízszer és tizenhármom személy pedig öt alkalommal adott vért. Ma 33 személy részesül elismerésben – magyarázta a titkár, aki szintén köszönetet mondott minden véradónak.

A díjkiosztára egy közös vacsora és barátkozás keretében került sor, amelyen elbeszélgettek a további munkáról és a tervekről.

Goran Radovanović, a Vöröskereszt szenttamási szervezetének titkára (balról) átadja az elismerést Došlov Radoslav (jobbról) önkéntes véradónak (Paraczky László felvétele)

Goran Radovanović, a Vöröskereszt szenttamási szervezetének titkára (balról) átadja az elismerést Došlov Radoslav (jobbról) önkéntes véradónak (Paraczky László felvétele)

NEGYVENHAT ÖNKÉNTES ADOTT VÉRT A MÚLT HÉTEN

A Vöröskereszt szenttamási szervezete, az újvidéki Vérátömlesztő Intézet terepi szolgálatával együttműködve a múlt héten véradást tartott a helyi Zsebszínházban. Az idei, második akcióra 51 véradó jelentkezett, közülük 46-an adtak vért.

Dr. Miroslav Petković, az újvidéki Vérátömlesztő Intézet szakorvosa elmondta, mintegy 90 önkéntes véradóra számítottak, de jóval kevesebb jelent meg. A kis létszám azzal magyarázható, hogy megkezdődtek az évi szabadságok, továbbá folyamatban vannak a mezőgazdasági munkálatok.
− A megjelentek közül 46 személy adott vért, elégedettek vagyunk. Öt véradót a fáradtság és a kialvatlanság miatt tanácsoltunk el. Nyáron általában mindig visszaesik a jelentkezők száma, pedig ilyenkor van a legnagyobb szükség a kórházak vérellátására, hiszen ezekben a hónapokban több a közlekedési baleset és a műtét is. Arra kérem azokat, akik szeretnének társulni az önkéntes véradók csapatához, hogy mielőtt eljönnek vért adni, alaposan olvassák el az erről szóló tudnivalókat – hogyan adhat vért, ki adhat vért, milyen előkészületek előzik meg a folyamatot. A legjobb lenne, ha előzőleg személyesen, telefonon vagy a vérátömlesztő intézet honlapján érdeklődnének. Mindazok, akik valamilyen terápián vannak, ugyancsak érdeklődjenek a háziorvosnál, hogy mikor adhatnak vért. Itt elsősorban a magas vérnyomással küzdőkre gondolok, azokra, akik a véradás napján, illetve előtte nem vehetik be gyógyszereiket – magyarázta a szakorvos. Kiemelte, nem zárja ki a véradás lehetőségét a koronavírus elleni védőoltás, 14 nappal a vakcinafelvétel után is adhat vért. Ha a vakcina felvétele után tünet- és panaszmentesek vagyunk, akkor adhatunk vért. Ugyanakkor az oltás után – különösen az újraoltást követően – néhány napig célszerű pihenőt tartan, fogalmazott dr. Miroslav Petković.

Szenttamáson 46 egységnyi vért gyűjtöttek be (Paraczky László felvétele)

Szenttamáson 46 egységnyi vért gyűjtöttek be (Paraczky László felvétele)